Paleolivet: Lav selv din kokosmælk og kokosfibermel

lørdag den 15. september 2012

Lav selv din kokosmælk og kokosfibermelDette indlæg er til ære for min kollega Anne, som gerne vil vide, hvordan man laver kokosmælk. Jeg kom nemlig til at fortælle, at det da var " viiirkelig nemt". Jeg hælder det stadig ofte ud af en dåse, men jeg synes godt nok det er smådyrt. Her kommer en opskrift på hjemmelavet kokosmælk.

Kokosmælk er perfekt i palæo-køkkenet, især for os, der ikke bruger mælk. I gryderetter, gratinerede grønsager, kakaomælk osv.

Du kan lave den light eller fuldfed alt efter behov. (Du ved godt, at når du køber light kokosmælk i supermarkedet, får du bare en dåse kokosmælk, hvor de har puttet mere vand i, ikk? Samme pris, halv mængde - og så svært er det heller ikke, selv at putte vand i!!! Åh, hvis du er rigtig heldig, har de også tilsat lidt stabilisatorer og andet mystiskt. Prøv lige at vende dåsen inden du køber og tjek om det er rent koksmælk, ligemeget hvilken slags du vælger. Der er også mærkelige ting i de dyre)

Hjemmelavet kokosmælk:
 100g kokosmel (ca ½ pose)
5-6 dl kogt vand.

Du kan også lave det på koldt vand. Hvis du koger vandet, skal det lige have lov at køle en anelse, så låget ikke springer af din blender. (altså hæld det endelig på kokos mens det er kogende og så køle lidt)

Op i en god blender -helst af den slags du laver smoothie i. Blende blende i så lang tid som muligt, men mindst et par minutter (ikke noget med at stoppe efter ½ minut, fordi det ser fint ud - men hold evt et par pauser undervejs hvis blenderen er sart).

Find et pinligt rent viskestykke eller ostelærred hvis du har (Det er rigtig billigt i fx Stof og stil). Smid det i en si, du har sat over en skål. Hæld kokosmassen i.
Når du har mistet tålmodigheden mht afdrypning, vasker du hænderne og vrider viskestykket hårdt, så der kommer så meget vædske som muligt ud i skålen.
Voila - en skål fyldt med kokosmælk.

Brug fx kokosmælken i disse opskrifter:
Eksotisk okse i stegesoen
Hjerter i indisk karry
Kylling med svampe og chorizo

Som i kan se - gad jeg ikke lige finde minihakkeren frem.
Hjemmelavet kokosfibermel til Paleo bagning:

Når du har lavet kokosmælk efter ovenstående metode, hælder du de halvtørre fibre fra viskestykket ud på en bradepande, spreder det og tørrer det i ovnen ved fx 150 grader. Det kan godt tage et par timer.
Herefter kan du enten hælde det direkte på forrådsglas eller hvordan du nu opbevarer den slags eller du kan lige smide den i minihakkeren /foodprocessoren/blenderen og få det findelt først.
Hvis du vælger den første løsning, er det fordi du ved det skal bruges i en ret du alligevel blender på en eller anden måde.

Jeg ved ikke, om den hjemmelavede mel kan 100% erstatte den meget dyre kokos-fiber-mel, men jeg har flere gange erstattet op til halvdelen, uden problemer.
Her taler jeg om denne her: kokosfibermel


Brug fx kokosmelen i disse opskrifter:
Bananbrød
Bananmuffins
Pulpbrød
_______________________________________________________________________
 I   Vil du have besked, når der kommer nye sunde, nemme, sjove opskrifter på bloggen?
I   Så følg med på facebook eller bloglovin!
I                                                     Fedt! Så ses vi :-)
 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Indlægget indeholder affliatelinks

12 kommentarer:

 1. Du skal have tusinde tak for dette tip. Laver kun min egen kokosmælk nu og kunne aldrig drømme om at købe det på dåse efter jeg fandt denne nemme opskrift. I går lavede jeg hokkaido suppe med kokosmælk. I dag stod den på kyllinge frikadeller og da jeg jo havde kokosmel fra mælke produktionen, kom jeg det i min fars og det fungerede bare super godt. (Jeg havde ikke tørret det først)Hokkaido suppe fungere forresten fantastisk godt som sovs til frikadeller med rodfrugter,blomkål og rosenkål tilberedt i ovnen ;)

  SvarSlet
 2. Kan man ikke lave kokosmel uden alt det forud? Tænker om der stadig er for meget olie i??
  : )

  SvarSlet
 3. Jeg har før blot blendet kokosmel fra supermarkedet grundigt. Det fungere fint i improviserede opskrifter, men kan næppe gå lige over med fint kokosmel som man kan købe i dyre domme.

  SvarSlet
  Svar
  1. Altså helt uden at tørre det i ovnen først..? Og uden at lave kokosmælk først... ? Bare blende til mel i et hug!?

   Slet
  2. Har prøvet det, med dårligt resultat. Der udvikles varme, så fedtstoffet smelter og laver nogle mærkelige klumper der kan lugte lidt brændt.

   Slet
 4. Hvor lang tid kan henholdsvis mælk og mel holde sig? :)

  SvarSlet
 5. Melen kan holde sig længe, for den er tørret. Så mine står i flere måneder. Kokosmælken kan kun holde et par dage i køleskabet. Jeg ved det ikke præcist, men jeg vil sige max 3 dage.
  Til Snullemors kommentar - ja bare i blenderen med det!

  SvarSlet
 6. Det må jeg prøve så - tak : )

  SvarSlet
 7. Køb en rigtig kokosnød. Brug kokosvandet (bland med noget vand) og skrab kokos af nødden. :)

  SvarSlet
 8. Det er super lækkert på den måde, men det er jo ikke altid man lige har adgang til det. Kokosmel kan man have i skabet til når som helst

  SvarSlet
 9. Tak for din lette opskrift, hihi.Jeg øvede mig i dag.Jeg købte en pose øko kokosmel. målte 40 gram af og så kom der vist lidt vor meget kogende vand på. hehe.Jeg har et glas med skruelåg som der kan være næsten en litter i.Jeg bruger den når jeg laver mandelmælk.Det kan holde sig i 5 dage.Så jeg havde tænkt at det samme kunne jeg gøre med kokosmælken, men det kan man så ikke! Mine portioner må være mindre. : - ) Syntes bare det er lidt irriterende at skulle lave det hele tiden. ; - )

  SvarSlet
 10. Hvor lidt vand skal der i øvrigt, hvis man vil lave en fuldfed kokosmælk, altså en af dem man kan lave mousse af? ☺️

  SvarSlet