Paleolivet: Hvad er gærflager?

fredag den 16. maj 2014

Hvad er gærflager?

http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=17189&bannerid=19467&htmlurl=http://www.helseplus.dk/shop/gaerflager-180-gram-24497p.html

I har måske bemærket at jeg er ret glad for gærflager? Jeg bruger dem en del i mine opskrifter. Men jeg får også tit spørgsmål til gærflager. Hvad er det? Hvad kan gærflager? Er gærflager paleo? Kan jeg spise gærflager på Whole30?

Jeg har allerede skrevet ganske kort om gærflager på fanen "Ingredienser og grej", men i dag har jeg dedikeret et helt indlæg til at fortælle om gærflager.

Her på bloggen kalder jeg dem kort og godt - "Gærflager", men de kaldes også "B-vitamin gærflager".

Hvad er gærflager?

Gærflager er inaktivt gær. Det er faktisk i familie med svampe. Da det er inaktivt, kan du godt spise dem, selv om du forsøger at undgå gær generelt. Gærflager kommer i form af små hvidgule flager, der minder lidt om små havregryn i udseende.

Smagen kan nærmest beskrives som lidt en mellemting mellem nødder og ost, kan også være lidt cremet. Det er derfor de gør sig så godt i Paleofiseringer, som fx bechamelsovsen, rodfrugtepizzabund eller pesto uden ost.
http://www.partner-ads.com/dk/klikbanner.php?partnerid=17189&bannerid=19467&htmlurl=http://www.helseplus.dk/shop/gaerflager-180-gram-24497p.html

Sundhedsfordele ved gærflager

Det er jo ret praktisk, at sådan et lille hjælpeprodukt også gavner din sundhed. Gærflager er en kilde til komplet protein og B-vitamin, samt selen, kalium, zink  og jern. Det anvendes en del af vegetarer og veganere.

2 spiseskeer gærflager indeholder 60 kalorier, 1 g fedt, 5 g kulhydrat, 4 g fiber og 9 g protein, samt beta-1.3 glucan, en slags fiber som menes at hjælpe imunforsvaret og medvirker til at sænke kolesteroltallet. (Kilde: http://smdp.com/singing-the-praisesof-nutritional-yeast/74196)

Andre fordele ved gærflager

Selv om gærflager vel godt kan betegnes som et special-produkt, du ikke kan fiske op i et supermarked, er det forholdsvis billigt sammenlignet med mange andre helseprodukter og specialiteter. De kommer som regel i en stor praktisk beholder og kan holde sig længe i køkkenskabet. Beholderen må helst ikke være gennemsigtig, af hensyn til bevarelsen af B-vitaminerne, som er lysfølsomme.

De har en let jævnende effekt, som er praktisk i fx sovs eller grøntsagsbrød.

Anvendelse af gærflager

Gærflager kan med fordel anvendes i retter hvor du blander æg og grøntsager, det kan være en pizzabund af rodfrugter: Rootza eller de superlækre broccoliklatter eller en anden form for grøntsagsbrød. Jeg bruger dem også i sovs, hvor jeg vil have ostesmagen frem, fx bechamelsovsen her.
Desuden kan gærflagerne anvendes i dressinger og på fx grillet/ovnbagt kylling.
Majs er ikke Paleo, men hører du til dem der spiser popcorn, så kan de også drysses på popcorn.

http://paleolivet.blogspot.dk/2012/04/broccoliklatter-vol2-broccoli-rsti.html
En stabel broccoliklatter med ekstra smag fra gærflager

Hvordan får jeg fat i gærflager?

Du kan købe dem gennem mit link lige her: 
Jeg har tjekket, at prisen er rigtig fornuftig. Samtidig støtter du bloggen, uden at det koster dig en øre. (Og når du alligevel handler på nettet, vil jeg foreslå dig at fylde skabene op med andre gode paleo produkter, som fx  loppefrøskaller (som er den billigere udgave af HUSK), vaniliepulver helt uden sukker og kokosolie.)

Vil du hellere købe dem i en fysisk butik, så er din nærmeste helsekostforretning helt sikkert leveringsdygtige. Du kan også få dem i de fleste Matas butikker.

Er gærflager Paleo og Whole30 ok?

Ja det er de. Der er intet unaturligt ved dem, som sagt er de i familie med champignon og andre svampe. De er også godkendt til Whole30. Det har jeg tjekket på deres forum.

Mere om gærflager - på engelske:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nutritional_yeast

Så tror jeg emnet "gærflager" er meget godt dækket ind. Har du spørgsmål smider du dem bare i kommentarfeltet. Der kunne jo være noget jeg havde overset.
Hulehilsen Malene
Opskrifter med gærflager:
Bechamelsovsen
Broccoliklatter
Rodfrugtepizzabund
Paleolivets pestoer
Fake parmesan
Rødbedehumus
Kødbundstærte
Fyldt pandekagerulle
Bundløs laksetærte

💗 Kom og vær med :-)

Måske har du som 1000vis af andre lyst til at få besked når der er nye opskrifter og blive inspireret til dit sunde køkken?  Kom over på facebook og følg med Paleolivet. Find facebooksiden her
eller
(endnu bedre) få en e-kogebog med "Lynhurtige middagsmåltider der kan være på bordet, på under ½ time" og en serie af metoder til at gøre det nemmere i køkkenet, ved at tilmelde dig her.

💗Indlægget indeholder affiliate links. Når du handler gennem disse links, støtter du bloggen uden at det koster dig en øre ekstra! Smart ikke? :-) Jeg linker kun til produkter jeg selv anvender og synes om.

3 kommentarer:

 1. Hej Malene,
  Tusind tak for en fantastisk inspirerende blog!
  Jeg var selv ved at researche gærflager og ville blot lige nævne, at produktet på dit billede øverst "Hefeflocken" fra Rapunzel indeholder hvedemel og derfor da ikke kan være whole30 OK? Varianten fra natur drogeriet er go' nok :-). Glæder mig til at afprøve dine 'pizza' varianter, når mine gærflager engang kommer med posten.

  SvarSlet
 2. Hej Malene. Tak for dit indlæg om Gær flager. Det var rart med en overskuelig og let forstående forklaring af gærflager.
  Mange hilsner Josefne
  http://vegangirllife.com/

  SvarSlet
 3. Jeg har et spørgsmål jeg håber du vil/kan besvare ;-) vi ved at candidasvampe lever af bl.a gær. Så skal gærflager undgåes hvis man har for meget candida i systemet? Mvh Jette

  SvarSlet