Æg er sunde
Æg er nemlig super sunde og næringsrige.
I æggehviden finder du vigtige aminosyre - det er dem som kroppen bruger til at bygge proteiner.
Æggeblommen er fuld af næring. Den indeholder vitaminerne B12, D, A, E, samt selen og jod. Og kolesterol.
Men er det der kolesterol ikke farligt for os?
Nej, kolesterol er et fedstof, som er livsvigtigt for din krop. Det indgår i opbygningen af celler og hormoner og hjælper til at danne D-vitamin. Desuden medvirker dette fedtstof til at visse fødevarer kan optagets og transporteres i blodet.
80% af den kolesterol vi har brug for dannes i leveren, resten tilføres via kosten.
Nyeres forskning peger alt sammen på, at det ikke er indtagelsen af kolesterol, der har betydning for kolesterol-niveauet og fordelingen af LDL og HDL. Det har derimod usund, forarbejdet mad fyldt med sukker og ting som fx pasta og hvidt brød.
Det er faktisk lidt trist at tænke på, hvordan mennesker med forhøjet kolesterol har siddet og spist grov-franskbrød med skrabet minarine og syltetøj, når de egentlig havde lyst til æg og en gang kvalitetsbacon.
Er det et fedt om jeg bruger bur-æg eller øko-æg?
Jeg ved godt, det er laaangt billigere at købe buræg. Og at pengene skal strække til mange ting, men ud over at støtte dyremishandling, så får burhønsene også bare den værste kost (kun korn), der giver mindre sunde blommer end høns der har adgang til det fri. Optimalt er frilandshøns (= mere omega3)
5 forslag til brug af æg
#1. Lav et par lækre spejlæg stegt i masser af god fedt, så kanten bliver helt sprød. Krydr med en hjemmelavet urtesalt
#2. Lav et par dejlige æggemuffins. Se basisopskrift med variationer eller æggemuffins med pølse.
#3. Forkæl dig selv, med en lækker Omelet med rejer og avokado
#4. Brug et par æg på at lave lækre bananpandekager. Jeg laver ofte dem med spinat nederst i indlægget.
# 5. Lave en god gang æggesalat med kogte æg, karse og/eller purløg, karry og hjemmelavet mayonnaise
Har du forslag eller spørgsmål?
Det kunne være andre gode forslag til at anvende æg. Eller et ægge-spørgsmål.Så skriv dem gerne i kommentarfeltet herunder eller på Paleolivets facebookside.Kilder: Jeg er blevet spurgt til kilder. Dem har jeg desværre ikke været smart nok til at notere. Jeg har både været på danske og udenlandske sider, der bekræfter mit indlæg.
Men samlet set dokumentere denne forskning, meget godt hvad jeg skrive i mit indlæg:
http://www.danskeæg.dk/Aeg_og_Sundhed/Dokumentation_og_forskning_om_aeg_og_sundhed.aspx
Har du et link til forskningen?
SvarSletHej - nu har du jo kommenteret som anonym, så jeg ved ikke om du ser mit svar. Mit indlæg er sat sammen af mange forskellige kilder. Danske og udenlandske. Men jeg tror disse forskningsresultater dækker det meget godt: http://www.danskeæg.dk/Aeg_og_Sundhed/Dokumentation_og_forskning_om_aeg_og_sundhed.aspx
SvarSletHej Malene,
SvarSletHvad tænker du om æg og mængderne af kød på Paleo ift. syre/base balancen I kroppen. Det er jeg ret nysgerrig på nemlig:)