Paleolivet: Er sojasovs Paleo? Og hvorfor du skal undgå sojasovs!

tirsdag den 3. juni 2014

Er sojasovs Paleo? Og hvorfor du skal undgå sojasovs!


 Er sojasovs paleo? Kan det bruges i stenalderkost? Jeg fik en kommentar fra Stine i går, da jeg skrev i give awayen, at sojasovs ikke var Paleo. Hun spørger: Hvorfor er Soya sauce skidt?

Det får i svaret på i dag!

Er sojasovs paleo?


Det hurtige svar:
Nej soja sovs hører ikke hjemme i paleokøkkenet. Soja er en bønne, og bønner som udgangspunkt er giftige


Det lange svar er:
Stadig NEJ, men er mere kompliceret og indeholder flere gode grunde.

Hvorfor er soyasovs ikke paleo?


Som udgangspunkt er soyasovs lavet af soyabønner, vand og salt. Oprindelig fermenterede man bønnen under en langvarig proces. Det gav en fin velsmagende soyasovs med et hav af komplekse smagsnuancer.

Jeg vil mene, at kan du skaffe en sojasovs der er fremstillet på denne måde, vil du kunne indtage den i mindre mængder uden at påvirke dit helbred. For når du fermentere bønner og korn på den rigtig måde, eliminere du de fleste skadelige stoffer. (Du skal nok lede efter tamari og være kritisk!)

Det er bare ikke sådan man laver soyasovs længere. Det er alt for dyrt og besværligt. I stedet forkorter man processen og anvender enten hvede eller byg som katalysator. Nu er soyabønnen altså ikke længere ægte fermenteret og der er yderligere anvendt korn. Desuden anvendes oftest tilsætningsstoffer for at forlænge holdbarheden. Så ud over de oprindelig skadelige stoffer i soyabønnen, har man nu tilsat lidt flere.

Se, nu er det ikke rigtig længere egnet til menneske føde vel?


Hvorfor er soja så slemt? 5 gode grunde til at undgå soya!


1. Lektiner
Først er der det med lektinerne. Dem som også findes i korn! Lektiner vil rode med din leptin følsomhed (sult og energiomsætning signaler), gøre at din hjerne tror du er sulten, selv når din krop har fået mere end nok kalorier. Leptin resistens kan føre til insulinresistens, som kan føre til en række problemer, også kendt som metabolisk syndrom.

Niveauet af phytater i soja er også meget højt. Phytater binder mineraler som zink, calcium, jern og magnesium og gør dem utilgængelige for din krop.


2. Goitrogens
Soja indeholder høje niveauer af goitrogens. Goitrogens er forbindelser, der forhindrer skjoldbruskkirtlen evne til at udnytte iod korrekt. Skjoldbruskkirtel problemer er så udbredt i dag, især for kvinder, at det nærmest anses for normalt at have problemer med skjoldbruskkirtlen.

Når du har en underpræsterende skjoldbruskkirtlen (hypothyroidisme), bliver hele dit stofskifte langsommere. Du fryser, du har lavt energiniveua og du fange næsten enhver virus, der er i omløb på grund af et svækket immunsystem.


3. Proteasehæmmere
Som om lektiner og phytater hvor ikke nok, har soja også proteasehæmmere. Disse toksiner (giftstoffer) blokere virkningen af ​​enzymer, der har ansvaret for at fordøje visse proteiner, men det kan også føre til en række andre problemer.


4. Planteøstrogener
Soja indeholder plante østrogener i form af isoflavoner, der effektivt øger dit østrogen niveau, og derfor sænker dit testosteron niveau. Disse hormoner er i konkurrence, så mere af det ene betyder mindre af det andet.

Betydning for mænd

Forkert balance af testosteron til østrogen hos mænd kan føre til en lavere libido, fedt ophobning omkring taljen og tab af energi, udholdenhed og virilitet og endda mand boobs..

Betydning for kvinder

Unormalt høje niveauer af østrogen vil kunne forstyrre din perioder, fertilitet og øge din risiko for brystkræft.

..og så har jeg ikke engang nævnt betydningen for børns udvikling

5. Pesticider
Åh, ja, og så glemte jeg måske lige at nævne, at IKKE-økologisk soya har et af verdens største pesticid forbrug?


Har du stadig lyst til soyasovs? Jeg har ikke…..Alternativer til sojasovs.


1. Det mest oplagte er coconut aminos - også kaldet kokossoja. Det er ret anvendt på amerikanske Paleosider. Det har været svært at skaffe, men kan nu endelig fås i Danmark, via olinespaleoshop.dk. (og lige NU har du chancen for at vinde en flaske i give awayen her. Skynd dig at være med, det er så nemt!)

2. En smule fish sauce af god kvalitet. Det er ikke det samme som soyasovs, men kan også tilføje det er twist af umami til smagen (læs om umami her: http://da.wikipedia.org/wiki/Umami). Anvend bare et par dråber, ikke samme mængde som hvis det var sojasovs!

3. Lav din egen soyasovs erstatning af fiskefond, balsamico, ingefær, hvidløgspulver, havsalt og vand + evt lidt honning.Kilder: (Her kan du læse endnu mere, hvis du er blevet nysgerrig)

http://paleoleap.com/dangers-soy/
http://ultimatepaleoguide.com/soy-paleo/
http://thepaleolist.com/2013/07/25/is-soy-sauce-paleo/
http://www.marksdailyapple.com/soy-scrutiny/#axzz33YeKHN7c
http://leksikon.arla.dk/Kategorier/Ravarer/S/Sojasauce/


Hvordan skaffer jeg coconut aminos?

1) Køb dem hos olinespaleoshop (det er lige her: http://olinespaleoshop.dk/okologisk-kokos/677-coconut-aminos-kokos-soya-o.html)


2) Vind dem i Paleolivets giveaway (Den finder du lige her: http://paleolivet.blogspot.dk/2014/06/give-away-vind-coconut-aminos-og.html)


Hulehilsen MalenePS. Har du meldt dig til at modtage mit nyhedsbrev? Lige nu får man en pdf med 7 hurtige paleoretter lige til at printe ud, når man siger Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet.
http://blogspot.us8.list-manage.com/subscribe?u=f29a968492f3b63d590b9f58e&id=be0da0a06c


Ingen kommentarer:

Send en kommentar