Paleolivet: Sådan laver du über sund "bone-broth"

onsdag den 16. april 2014

Sådan laver du über sund "bone-broth"

Foto lånt hos Fuglsoegaard, som sølger øko-suppeben til 15 kr/kg!
Vi ved det godt, ikke? Det er en rigtig god ide, at indtage hjemmelavet suppe kogt på ben. Hvorfor? Fordi supper kogt på ben, er fyldt med en stor mængde næringsstoffer der ikke findes i andre fødevare! En række vitaminer og mineraler (bl.a. kalcium, magnesium og fosfor) som er let optagelige og faktisk hjælper det med at hele din tarm. Det hjælper med at bekæmpe sygdomme, ledsmerter og inflammation!  Især for mennesker som lider af ledproblemer eller immunforsvarssygdomme som allergi, fibromyalgi og cøliaki er hjemmelavet fond/bouillon et super indslag.
Hvis du er nysgerrig på sundhedsfordelene nu, kan du læse mere her:
http://mettehelbak.com/2013/10/25/hvorfor-er-supper-sa-sunde/

Så nu hvor vi alligevel har fri et par dage, det var tid til at få kogt en omgang?

Sådan laver du ben-suppe / Fond:

En grydefuld ben fra et dyr
2 spsk eddike eller citron (medvirker til at trække de gode sager ud af benene)
vand, så det dækker benene, hverken mere eller mindre
grønt, fx porre, løg, gulerødder, selleri, rester og stumper er fint.

Koges i 12-24 timer, skum af undervejs. Derefter sies ben og grønt fra. Suppen kan fryses i terninger, der er lige til at putte i maden. Bruger du ko eller lam, kan du få en endnu mere velsmagende fond, ved at brune benene først, enten i ovnen eller i gryden.

Hvis du har en stegeso, kan fonden også laves i den i stedet for.

Vejledende kogetider for sund fond:
  • Kylling, and, gås, kalkun ben 8-24 timer
  • Okse, kalv, gris og lamme ben 12 til 72 timer
  • Fiskeben 4 til 24 timer
Eksempler på opskrifter hvor du kan tilføje dine suppeterninger:
Kålgryde
Broccoli risret
Den hurtige kylle-kokos ret
Kyllingegryde med karry og rejer
Jordskoksuppe
Broccolisuppe
Okse i stegesoen - grundopskrift

1 kommentar:

  1. Dit link til Mette Helbak er ikke længere gyldigt.

    SvarSlet