Paleolivet: Er Quinoa Paleo /stenalderkost?

tirsdag den 21. januar 2014

Er Quinoa Paleo /stenalderkost?

Foto er lånt hos http://foodbabbles.com/2011/01/quinoa-qua-keen-what-keen-wah/, hvor du også finder en opskrift på Quinoa-salat, hvis du stadig har mod på det, efter at have læst indlægget herunder.


Quinoa er visse steder udråbt som super helse sundt. Og det er jo et frø, ikke et ægte korn! Så burde det ikke være Paleo?Ja - Nej?  Det er super forvirrende.

JA:
Quinoa er et frø (og er i familie med Spinat og rødbede), og det er glutenfrit. Det indeholder langt flere proteiner (ca. 18%) end korn generelt. Det indeholder faktisk alle essentielle Amino syrer. Og en god del mineraler.

NEJ:
Men det er også det man kalder et pseudo-korn. Det indeholder nogle af de samme potentielt skadelige stoffer som korn.  Sopanin (sæbestof)! Stoffet kan irritere tarmen. Faktisk lave huller i den. Så hvis du lider af en autoimun sygdom, kan det være en rigtig dårlig ide

Quinoa indeholder også mange kulhydrater (sammenlignet med det meste andet stenalderkost) og har et GI på 53. Så hvis du forsøger at tabe dig, ved at spise sundt, så er det ikke nogen god ide. Omvendt indeholder det mere protein end almindeligt kort/ris/kartofler.

DOM:
Derfor vil de fleste sige, at Quinoa ikke er Paleo.

Hvis du føler dig lidt rebelsk, og tager det med i din kost fra tid til anden, måske fordi du spiser 80-20 Paleo, måske fordi du stadig er i din transformationsfase til Paleo eller du forsøger at tage på, så HUSK at skylle grundigt!
Når du skyller quinoa grundigt i flere hold vand, vasker du de fleste af sopaninerne (starm-irriterende stoffer) af. Desværre er det umuligt, at få dem helt fjernet. Og hvis du ikke skyller, ja så smager de ærlig talt ikke særlig godt. Men det gør sæbe jo heller ikke generelt.

I vores familie, har vi valgt at spise Quinoa engang i mellem (måske 1 gang hver anden måned). Bl.a. fordi børnene savner nogle af de andre former for kulhydrat tilbehør almindelige børn får. Og Bastian som er 11 år og har ADHD må ikke tabe sig- han skal faktisk helst tage lidt på, da han ellers er i risiko-zonen for ikke at vokse nok. Jeg er godt klar over, at der ikke er så mange mennesker i Danmark, der kæmper med undervægtige børn, men jeg tror, at selv de overvægtige og normalt vægtige, godt kan tåle en smule Quinoa fra tid til anden, hvis de dagligt får Paleomad i stedet for pasta og ris kombineret med en stor del mælkeprodukt, som ellers er typisk dansk mad.
(Du bør ikke læse det, som om jeg anbefaler at spise Quinoa, men blot som mit personlige valg og mine overvejelser for min familie)


Hvis du vil læse mere og kan klare den på engelsk, så se fx med her:
http://paleoporn.net/q/is-quinoa-paleo/ hvor der er samlet lidt op fra hvad bl.a. Robb Wolf og Loren Cordain mener.

Læs også gerne mere om stenalderkost og gode råd her:
Gode råd til stenalderkost

Har du lyst til at følge med via bloglovin?
Så er det her det foregår:
Paleolivet på bloglovin

1 kommentar: