Paleolivet: Sukkerafhængighed og hvad du kan gøre

fredag den 25. marts 2016

Sukkerafhængighed og hvad du kan gøreI den ideelle verden, burde ingen af os jo have lyst eller behov for de usunde søde sager. Sukker tilfører stort set ingen form for næring, så det er mest tomme kalorier. (som udvider taljen og giver ubehagelige blodsukkerudsving)
Men virkeligheden er som regel lidt anderledes for mange af os.

Sukker er svært at komme uden om.

Måske har du bevidst givet plads til en lille smule i din kost og lever fint med det. Det kan også være, du spiser meget mere end du egentlig synes er ok?

Det kan være, du nærmest føler dig afhængig? Afhængig af sukker? Det føles udenfor din kontrol om du spiser den kage, de stykker slik, det hvide brød med syltetøj... Du beslutter gang på gang at nu skal det være slut. Du vil spise noget sundt i stedet for, men det lykkes ikke.

Så handler det nok om sukkerafhængighed. En afhængighed der kan være lige så svær at tackle, som var du afhængig af cigaretter eller alkohhol. Din hjerne og din krop forlanger det så hårdt, at din viljestyrke kommer på hårdt arbejde.


Findes sukkerafhængighed?Måske har du hørt, at du ikke kan blive afhængig af sukker.
Well, hør lige her.

Din hjerne (den som forhåbentlig arbejder hårdt hele dagen) den lever af sukker.

Og det sørger resten af din krop for at forsyne den med. Din mad nedbrydes til sukkerstoffer. Det arbejde tager lidt tid for kroppen af klare.
(Og lader du helt være med at spise, så tømmer den først depoterne. Derefter spiser den musklerne).

Alle former for søde sager (+de der hvide ting, som hvidt brød og pasta) drøner lige ind og forsyner hjernen.

Haps! det var nemt husker kroppen.(Hvilket var meget smart engang i oldtiden, hvor mad ikke altid var en selvfølge). Og udløser en belønning til dig. Så du altid kan huske hvor dejligt det var at få noget. hurtig sukker.
Og fastholder dig i sultfasen.

Så du lige spiser lidt mere.
Tømmer slikskålen.
Lyst til sukker ændres til et krav om sukker, jo mere du spiser. Jo oftere du spiser det.

Og det er ikke bare hjernens fix der er en udfordring.

Sukkeret giver også blodsukker-udsving. Først løftes blodsukker skyhøjt i vejret. Det føles godt, du har masser af energi.
Desværre følges et blodsukkerudsving den ene vej altid at et blodsukkerudsving den anden vej!

OG DET ER IKKE SJOVT- UF!

Nu er du træt og sukkerkold. Hjernen og kroppen bliver 100% fokuseret på at genoprette balancen - i en fart. Og det sker hurtigst ved endnu et sukkerfiks. Nu er du fanget i en spiral, der bare kan blive ved og ved. Og er udenfor din kontrol.
Når din krop og hjerne opfatter nødsituation, vil din vilje blive sat ud af spillet.
Glem det makker - der skal overmenneskelig styrke til at komme ud af spiralen bare med viljen.


Hvad kan du gøre ved din sukkerafhængighed?


At gøre noget ved sukkerafhængigheden.
Det er ikke nemt. Der findes ikke et quick-fix her. Så er det sagt.

For det første skal du beslutte: Vil du helt undgå sukker og tilsvarende madvarer? Eller vil du forsøge at finde en vej, hvor du spiser lidt til særlige lejligeder?

Det sidste lyder nemmest, men det er det ikke nødvendigvis! I virkeligheden kræver det mere opmærksomhed fra din side. Fordi du hele tiden skal holde øje med, ikke at give mere og mere los.

Men vi er også alle forskellige. Du kender sikkert nogen som er dybt afhængige af deres kaffe/smøger/vin eller lign. Og andre som nemt, trapper lidt ud og ind.

Kun du ved, hvilken type du er. Skal du trappe ned eller skal du stoppe helt i en periode eller som i det skal ikke længere være en del af mit liv?


Vigtig viden når du vil af med sukker-afhængigheden


Det er ved forskning bevist, at jo mere sund mad du spiser, jo mere er det sund mad du craver i stedet for junk og sukker.

Omsat, kan vi jo sige, at hvis du var tvunget til at spise sund mad i 14 dage, så ville du helt naturlig have lettere ved at vælge rigtigt, første gang der stod to alternativer foran dig.

Det betyder også, at hvert eneste sunde måltid du spiser er en god investering. Det er ikke spildt, selv om du "falder i sukker-skålen".

Fedt, ikke?

Den anden vigtige pointe er: Viljestyrke alene gør det ikke. Som beskrevet i afsnittet ovenfor, kan du ikke altid regne med din viljestyrke til at styre uden om fristelserne. Derfor gælder det om, at gøre det nemt for din viljestyrke!
Så nemt, at den næsten ikke skal arbejde.

I den forbindelse findes der et middel er er virkelig effektivt.
Og gratis.
Og også giver dig overskud på andre planer.
Nemlig:

SØVN

Måske vidste du det godt? Men sover du nok? Tænk lige over, hvornår du er mest lækkersulten. Når du er frisk eller når du er træt?

Det lyder næsten for nemt, men der findes faktisk masser af eksempler på folk der har tabt sig, bare ved at få søvn nok.

En god start.


Et andet virkelig godt cowboy-trick når du vil bekæmpe sukker-djævlen, er at starte dagen rigtigt. Det betyder at dit første måltid, skal (ja SKAL) indeholde protein og fedt.
Også meget gerne noget grønt.

Det kan du gøre på 100 måder.

3 af mine favoritter er :
spejlæg, avokado og cherrytomater
Grøn smoothie med topping
Rester fra aftensmaden

(Pssst!! Du kan også tjekke Paleolivets opskriftsarkiv og få inspiration under feltet "Morgenmad")

Er du ikke sulten når du vågner? Så spis når du bliver sulten, men overhold stadig reglen og protein og fedt. Hvis det så først er når du er på arbejde, må du klare det med et par æggemuffins eller en drikbar grøn smoothie.


Flere strategier?


Vil du have en gratis guide med flere strategier til at undgå sukker-afhængigheden?

Du kan få guiden

10 virkeligt brugbare tiltag til at gå fra sukker-afhængig til overskudsagtig
lige i din indbakke, bare KLIK HER.
 .

Kærlig hilsen 
Malene fra PaleolivetIngen kommentarer:

Send en kommentar