Paleolivet: Jule- and på grillen. Sådan får du en sprød, saftig lækker and

søndag den 21. december 2014

Jule- and på grillen. Sådan får du en sprød, saftig lækker and

Vi er nogen - altså os på ande-holdet- der snart skal have AND. Helstegt and.

Vi kan godt li den med masser af sprødt skind og frisklavet.
Vi kan også godt li, at hele huset vi holder jul i, ikke lugter for meget af and.

Og derfor er kugle-grillen den perfekt løsning for os. Det er simpelthen SÅ nemt. Og det giver en dejlig saftig and, som nærmest passer sig selv.
Hulefar og jeg har mange gange blot skule stå for anden, så vi har haft det nemt. Så har vi købt en god fritgående and og smidt grillen bag i bilen.



Du skal beregne grilltiden for din and, først. Den lander formentlig lige over 2½ time og efterfølgende tid til at trække (15 min) og partere.
Der er 2 faktorer at tage højde for. Andens størrelse og udendørs-temperaturen.
(Vælg en and på mindst 3 kg, da en stor del af vægten går på ande-skroget)
Som tommelfinger regel skal anden have 20 min pr ½ kg hvis du har gode effektive kul.
Er det meget koldt - flere minusgrader - skal den have lidt mere og lidt flere kul.

And i kuglegrill


Briketter af god kvalitet
1 and på mindst 3 kg
lidt olie
salt
Vi stopper ikke noget fyld i vores, men det kan du sagtens.(Æbler, svedsker, timian fx)

Tænd briketterne - vi fylder grillstarteren HELT OP.
Når de er varme, fordeles de i begge sider af grillen til indirekte stegning.

And gnides grundigt ind i olie og så salt. (og fyldes med fyld om ønsket)
Placer en drypbakke mellem briketterne og fyld den ½ op med vand. Placer anden på risten over bakken.
På med låget og lad den grille ca 2½ time (se tips til beregning af grill-tid længere oppe!)

Hvis du er i tvivl om din and er færdig, kan du tjekke med et stegetermometer om den er ca 75 C. Du kan også blot prikke i låret, med en kødnål og tjekke at den saft der kommer ud er klar og ikke rød.

Tag den ud af grillen og lad den lige sunde sig i 15 min.
Parter anden og server.

Jeg vil foreslår du servere med Julekrydret rødkålssalat (Klik linket for at se opskriften)

Sovsen

Du kan lave sovs af sagerne fra grillbakken:
Du kan starte med at brune indmaden og hælde et par dl vand over og lade det koge 20 min. Sigt fyldet fra og hæld andejuicen fra grillbakken ned til kogevandet, sammen med salt, peber og lidt rødvinseddike eller rødvin. Jævn evt. med arrowroot eller hvad du jævner med normalt.

Rigtig glædelig grillet jul til alle jer derude!
Jule- hulehilsen Malene

PSssssttt! Anden kan spises på alle mulige andre tidspunkter også. Mortens aften er selvfølgelig oplagt, men vi spiser den hele året.

PSsssttt #2! Skal du holde julefrokost, har jeg samlet en masse ideer HER

Hvis du vil have en hel samling af nærende lækre jule-opskrifter af naturlige råvare, så tjek lige HER





2 kommentarer:

  1. Ihh altså jeg får helt lyst til and i grill :-)
    Det er helt sikkert jeg vil prøve det et år. Men min mor laver både and og flæskesteg i ovnen og elsker duften, som spreder sig over hele slægtsgården.

    Velkommen forbi min blog, har en smukt pyntet vintage juletræ :-)
    Jule hilsner og velbekomme fra Maria

    SvarSlet
  2. Synes godt nok ikke at 2,5timer lyder af ret meget. Giver normalt mine ænder det dobbelte eller mere.
    God jul derude.

    SvarSlet