Paleolivet: Morgenmad

mandag den 28. november 2011

Morgenmad

Hvis du ikke rigtig kan overskue al det her Stenalderkost /paleomad, og tænker, at det bliver altså for umuligt for dig, så kan jeg godt forstå det. Men så vil jeg give dig en anbefaling. Læs med så kommer den!
(Hvis du har fundet dette indlæg, fordi du leder efter ideer til Paleo morgenmad, så scroll ned i bunden af dette indlæg!)

Personligt startede jeg mit paleoliv i en blanding af nysgerrighed og lyst til at få bedret min fordøjelse og smide de kg jeg havde med hjem fra sommerferie. Men det er faktisk ingen af de ting, der får mig til at hænge på.

Det er simpelthen velværet.  Ikke evig og altid at føle sig uoverskueligt træt. Det er jo ikke fordi, jeg hopper rundt som en hoppebold nu, jeg har det bare BEDRE og kan overskue verden og udfordringerne på en anden måde.
Det handler helt sikkert en stor del om insulin og blodsukker.
Jeg er ved at tygge mig gennem "The Primal blueprint", det er meget interessant, ret nørdet og til tider lidt svært at gennemskue.

Anbefalingen (til dig der ikke kan overskue hele pakken) er at ændre bare 1 ting, som de fleste nok kan overskue at ændre - start med bare en uge. Morgenmaden!
Når jeg har spist en god gang protein til morgenmad, kan jeg gå rundt på mit arbejde, med et herligt overskud, og ikke bruge de sidste 1½ time før frokost på at spekulere over, hvor mange minutter der nu er til frokost. Jeg smiler næsten nogen gange, når jeg kommer i tanke om forskellen midt i mit arbejde eller når der står en desperat sulten kollega ved mit bord og spørger om vi ikke skal til frokost NU NU.
Eller når de andre egentlig ikke vil spise wienerbrødet, nogen har stillet frem, men alligevel ikke kan lade være. Jeg kan godt, det frister ikke

Dør du ved tanken om at undvære dit hvedebrød? Så spis det til frokost sammen med en masse protein og grønt, men ikke til morgenmad!

Mange indvender - jamen jeg har ikke tid til at lave al det om morgenen...
Hertil vil jeg sige:
 • Jeg har taget tid på at lave mig en omelet, og det tager under 5 min. 3 æg i skål, lidt vand, salt og piske med en gaffel mens fedt bliver klar på panden. På med grønsagsrester fra gårdsdagens middag, hvis jeg har og eller bare uden. Og så på med æggemassen.
 • Selv om det tager 10 min. er de så ikke meget godt givet ud, hvis du kunne opleve at have det bedre i flere timer i løbet af din dag? Og måske endda ses på badevægten?
 • Min erfaring: Jeg træner normalt mandag og fredag morgen kl 7 og spiser morgenmad bagefter - dvs jeg skal have den med i form af madpakke (læs: hvis jeg kan det, så kan du også :-). Når jeg alligevel laver madpakker til familien aftenen, laver jeg lige en omelet imens, køler den lidt af og folder den med lidt øko-skinke eller lign. I en madkasse og så er den klar til næste morgen.

Spiste en madpakke- omelet i morges fx og den smagte herligt - selv om den ikke var varm. Jeg kan også finde på at pakke en bøtte med tunsalat og et par kogte æg og lidt gnave grønt. Hvis du ikke har adgang til bestik og tallerken som jeg, kan du medbringe en teske og stadig klare denne her.

Hvor meget morgenmad?
I starten var jeg næsten lidt flov over mig selv, og den mængde mad jeg kunne indtage om morgenen. Omelet af 3-4 æg, virker ret voldsomt. Men jeg har opdaget, at hvis jeg holder igen og ikke spiser så meget som jeg har lyst til, ja så er jeg altså mere sulten resten af dagen. Så nu æder jeg bare :-)

Ideer til Paleo morgenmad:
 • Jeg har samlet: 10 ideer til morgemad på farten.
 • Kig også i opskriftarkivet, hvor du finder forslag til morgenmad. Paleo opskrifter
 • Eller spis dine rester - når man har prøvet det et par gange, er det faktisk fedt! Jeg tilføjer gerne lidt frisk grønt.

6 kommentarer:

 1. Super godt indlæg, det er nemlig rigtigt at morgenmaden er vildt vigtig - jeg spiser tit bare rejer og avocado eller den berømte omelet - og ja man er mæt i vildt lang tid og falder ikke for noget i løbet af dagen :)
  Hilsen Hannah på stenalderkost.blogspot.com

  SvarSlet
 2. Jeg er en af de skeptiske, som ikke helt kan overskue paleo.. hehe. Men jeg haft fokus på at ændre min morgenmad via Precision nutrition (til en start), så jeg nu veksler mellem skyr/bær/olivenolie/rosiner og omelet af 3 æg/mælk/grønt/lidt kød. Begge måltider kan gøres endnu bedre, det ved jeg. Men små skridt er bedst til mig :-)
  Jeg bliver dog sulten igen efter et par timer, hvor jeg så drikker min smoothie med proteinpulver.

  SvarSlet
 3. Meget enig med dig

  Jeg spiser som regel kun 2 æg ved 7 tiden
  - men jeg har så også indført en snack 2 timer efter med 25-30 gram nødder ( jeg har det svært med den store pt morgenmad)
  Den blanding holder mig glad til kl. 13 :) Det er så vildt når man har været vant til at kredse om brødet og kagen om formiddagen.
  Så jegistemmer et stort JA til mere protein og fedt om morgenen :)

  Der findes en lettere tilgængelig Blue primal version som kom for 1-2 måneders siden- jeg er nok bare for nørdet ;) for jeg synes sjælden at MS er svær ...

  SvarSlet
 4. Ja Henriette, du er nok en del mere nørdet på det her område end jeg er. Jeg tager den bare lidt af gangen, og så går det fint.

  Ditte - er du mæt ligeså længe, når du spiser SKYR? (Altså, det er desværre ikke en løsning for mig, da min mave ikke kan lide mælkeprodukter) Men det er godt at vide!

  SvarSlet
 5. Malene, ja det er jeg. Jeg propper nogle gange også hjemmelavet mysli på.. (brød og korn er nok noget at det sværeste for mig at undvære i paleo.. hehe).

  SvarSlet
 6. Bum - så fandt jeg lige ud af at oliven er en fedtkilde... tak for det :-)Elsker denne blog!!

  SvarSlet