Paleolivet: Grillet okse med rodfrugter

onsdag den 15. januar 2014

Grillet okse med rodfrugter


På ugens madplan for weekenden stod: "Noget med lam", men det var manden min der stod for maden og han fik hevet en oksecuvette ud af fryseren. Nu er cuvetten jo ikke i sig selv, det mest spændende stykke kød fra koen, men alting vinder ved en tur i grillen. Og jo, selvfølgelig kan man grille, selv om det er vinter. Tiden man skal være udendørs er trods alt begrænset :-)

 Oksecuvette i kuglegril, (fx weber men ikke et must)

1 okse- eller kalvecuvette (vores vejede 1,6 kg eller deromkring)
Salt, peber, estragon og masser af hvidløg.

Tænd kulbriketterne (vi bruger grilstarter). Vi tænder som regel 40 min. før vi skal bruge dem, når vi griller om vinteren. (Regn ca 30 min om sommeren) Det tager altid lidt længere tid, at få dem ordenligt varme i kulden.

Fjern evt. sener/hinder fra stegen. Rids den i fedtlaget, hvis der er et. Gnid alle sider grundigt ind i salt, peber, estragon og hvidløg. Lad den ligge og trække smag, mens du venter på at kullene er klar. Start på rodfrugterne mens i venter. (Eller salaten hvis du er mere i det humør)

Når kullene er klar, fordeles de i siderne af grillen og stegen placeres midt på risten til indirekte varme. På med låget, hvor ventilationshullerne er ÅBNE! 
Den skal nu ha 30-45 min alt efter størrelse, udendørstemperatur og dine præferencer.
Hvis VINTER: Det er meget svært at sætte tid på om vinteren, fordi temperaturen i grillen falder afhængig af, hvor koldt det er udendørs. Så brug meget gerne et stegetermometer. Gå efter 55 grader

Hvis stegen er færdig før rodfrugterne, tager du den bare ind og lader den hvile lidt.

 

Ovnbagte rodfrugter:

1 stor knoldselleri
1 kg pastinak
3 store rødbeder.
God olie
Salt og evt krydderier

Alle rodfrugter skrælles/rengøres. De køres en tur igennem Pomfrit-fætter* eller skæres hånden i stykker du finder passende. Vendes med olie, salt, peber og evt. paprika.
De skal ikke ligge i for mange lag på bradepanden, så i vores familie er vi næsten altid nød til at bruge 2 bradepander for at have nok til de 5 sultne hoveder.
Smid ind i ovnen med varmluft på 200 grader.
De skal nu have 45-60 min i ovnen for at blive godt sprøde. Og helst vendes lidt undervejs.


Vi serverede med hjemmelavet mayo og fennikelsalaten her: Fennikelsalat
Et andet godt bud, kunne være en  Blomkålsbearnaise eller Mælkefri tzatziki
Vil du lave grillet tilbehør er grillede asparges og peberfrugt mums.

************
*Pomfrit-fætter henviser til vores elskede chopper.Vi elsker det. Det går stærkt at få en stor mængde rodfrugterne i mindre stykker og børnene synes det er sjovt at få lov at hjælpe til i køkkenet, når de kan stå det og mose grønsagerne igennem. Så er man mere end 2 i familien, vil jeg klart anbefale at anskaffe sådan en, selv om man har lagt "almindelige" pomfritter på hylden.


***********
Hvis du forsøger at spise LCHF kan du nøjes med knoldselleri når du bager rodfrugter, som er den rodfrugt med det laveste kulhydrat indhold. Eller du kan servere med pommesfrit bønner i stedet.

Velbekomme og god fornøjelse. Hulehilsen Malene

Find opskriften på grillet nakkefilet med barbecue marinade her:

Vi har også grillet makrelfileter og serveret med skorzonerrødder. Se her:Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar