Paleolivet: Lyn hurtig mayo (majonæse, mayonnaise)

torsdag den 27. februar 2014

Lyn hurtig mayo (majonæse, mayonnaise)

Kender du det der med, at tanken om at røre sin egen mayo bare er helt u-overskuelig? Vil du også gerne vide, hvordan man lige kunne fikse den sag på under 2 min, lige i det sekund, man kommer i tanke om at man har bruge for mayo?

Helt ærlig - jeg har længe haft et grædefærdigt forhold til hjemmelavet mayo. Det er gået i galt, den ene gang efter den anden. Jeg har stået med det tyndeste stads og bare ikke kunnet få det til at emulgere. Jeg har taget alting ud af køleskabet timer før den skulle røres for at give det stue-temperatur. Da jeg fik en bamix googlede jeg straks igen og fandt ud af at man skulle bruge den runde skive.... Stadig ingen succes. Jeg har forsøgt med olie-strålen og med bamix -"bare put alt i bægeret metoden" - uden held. Var jeg bare den eneste i verden, der ikke kunne finde ud af det der?

Og jeg synes bare, det er virkelig spild af mad og mine gode penge, hver gang man skal hælde sådan en gang mayo lavet på kvalitetsolie i vasken. Jeg bliver så bitter. Og så var jeg frustreret, over at al det bøvl tog så lang tid. For en gang i mellem lykkes det jo trods alt, men kun efter lang tid.

Men alt det, er der lavet om på nu og familien har spist mere mayo end godt er de sidste par uger. For pludselig lykkes det bare hver gang!

Og jeg er blevet så GLAD, at jeg har optaget en lille video. Min allerførste! Ren amatør stil. Men den viser hvor nemt det er! Og det tager 1 min og 31 sekunder at se den!


Mirakel!

FILMEN - se selv hvor let det er lige her: (PS. Alle stavblendere kan bruges!)

En Hvordan-Sådan på skrift ser sådan her ud:
1 helt æg (yep, bruger både blomme og hvide)
½ tsk fint salt
2 tsk citron saft
2 dl god koldpresset olie uden for meget smag. (Jeg bruger raps eller mandel)

Tag hele molivitten direkte ud af køleskabet. Knald ægget ud af skallen og ned i en aflang beholder. Top med salt og citron. Fyld derefter 2 del olie på. Stik din stavblender (med den HELT ALMINDELIGE blende-indsat på) ned i glasset. Lad den stå til det hele er faldet til ro! Blend!

Wupti  - en gang nem hjemmelavet mayonnaise er klar til dig!


Vedr. Salmonella: denne er udryddet i Danmark, og er derfor ikke et egentlig problem.

SMAG:
Bag efter er det bare at give den smag efter dit behov.
Det ku fx være karry, sennep, hvidløg, paprika, røget paprika, tomatpure eller en blanding af nogle af disse. Skal den bruges til coleslaw kunne det være lidt mere citron og noget daddelsød.
Her er en opskrift, hvor mayoen er base for en rodfrugte-dip: KLIK for opskrift rodfrugtedip

OLIE:
Brug en meget mild olivenolie, eller en macadamia olie eller en avokado-olie. Jeg har fået anbefalet Oro del Desierto Arbequina (olivenolie), som bl.a. kan fås i Superbest. Den er super mild. Jeg bruger nogle gange koldpresset øko rapsolie. Generelt anbefales rapsolie ikke i paleokost. Men opfattelsen af rapsolie som noget dårligt, stammer fra USA. Alle de undersøgelser jeg har set, basere sig på mishandlet, varmebehandlet rapsolie og det er selvfølgelig aldrig sundt. Den koldpressede rapsolie har et omega3:6 forhold der er bedre end olivenolie!
Et andet alternativ er mandelolie, som er forholdsvis smagsneutral, men noget dyrere end oliveolie. Du kan evt. lave halvt mandel / halvt oliven..


****************
Vil du have besked, når der kommer nye sunde, nemme, sjove opskrifter på bloggen?
Så følg med på facebook eller bloglovin eller giv din e-mail i kassen i højre sidepanel!
Tak! Så ses vi :-)

Glutenfri, mælkefri, sukkerfri

16 kommentarer:

 1. jeg kender godt frustrationen - lige da jeg havde fået Bamixen skulle jeg også prøve, og det var kun æggeblomme, ud af køleskabet flere timer før og pussen og nussen. Det blev noget tyndt sjask (kan dog ikke huske hvilken blenderskive jeg brugte).
  Så kom gemalen - han skulle da også lige prøve, for det kunne da i hvert fald ikke passe at det ikke kunne lade sig gøre. Direkte ud af køleskabet, et helt æg i, og bom så var der fed mayo. Den altafgørende forskel her var, at det bæger han brugte var meget smallere end mit - jeg tror det er en stor del af hemmeligheden. Jo smallerede bæger, jo hurtigere bliver Bamixen tvunget til at få æg og olie til at emulgere - og så den opadgående bevægelse når først det nederste er blevet tykt.
  Jeg kommer sandsynligvis heller aldrig til at lave mayo på andre måder igen :-)

  SvarSlet
 2. Super fin video :-) Kan man også bruge en alm. blender som fx. Magimix?

  SvarSlet
 3. Hanne alle stavblendere kan bruges - bare du husker det med at lave den i en høj smal beholder :-)

  SvarSlet
 4. Tak for dit svar Malene :-) Jeg har pt. ingen stavblender så lurede på om det kunne laves i en blender, men det lyder til at det ikke giver det rigtig resultat.

  SvarSlet
 5. Hvordan lige med salmonella når der bruges 1 helt æg?

  SvarSlet
 6. Der er ikke salmonella i danske æg mere

  SvarSlet
 7. Jeg fik en tyk mayonnaise, så gik stavblenderen i stykker, og lige pludseligt fossede der mayonnaise ud af toppen af stavblenderen. Så nu har jeg en giftig mayonnaise til skraldespanden D:

  SvarSlet
 8. hvilken olie bruger i folkens ? er ny i det her paleo noget - har dog opdaget at min oliven olie ikk var ret god til det :(

  SvarSlet
 9. Hmmm... Måske var min beholder ikke tynd nok, for jeg fik kun tyndt sjask lige til skraldespanden :(

  SvarSlet
 10. Jeg har brugt den virkelig mange gange, og det virker hver gang. Det hele direkte fra køleskabet og AL olien i med det samme. Men ja, beholderen skal være tynd, så stavblenderen kun lige kan gå ned i. Du kan evt købe et billigt målebæger. Jeg har lige set nogle farvede i Netto, med den rette facon.

  SvarSlet
 11. Ang olie, har jeg allerede skrevet lidt om det. Mandelolie er også en mulighed.

  SvarSlet
 12. Tænk, det hjalp med dlmålet fra Netto - den blev til gengæld så tyk at den kun selv ville tage halvdelen og måtte så lirke rundt - tænk at det kan gøre SÅ meget forskel :-)

  SvarSlet
 13. Måske et dumt spørgsmål, men skal olien også komme direkte fra køleskabet?

  SvarSlet
 14. Min mayo kommer direkte fra køleskabet. Så det hele er faktisk koldt :-) Men jeg har også lavet den med kolde æg og stuevarm olie.

  SvarSlet
 15. Tusind tak for den opskrift. Jeg køber aldrig mayonnaise mere. Jeg brugte en Bornholmsk koldpresset rapsolie og har fået den flotteste solgule mayonnaise . Jeg har så også lige lavet en pesto på Basilikum og tørret tomat som skal blandes i noget af den til nogen sandwich jeg skal lave.

  SvarSlet