Paleolivet: Sådan sammensætter du et godt måltid

søndag den 1. august 2021

Sådan sammensætter du et godt måltid

 



Tips til at sammensætte et lækkert måltid


Et godt måltid  hvor du føler dig godt tilpas bagefter, men også er glad mens du spiser det, stiller krav til måltidets sammensætning. 

I virkeligheden kræver det blot, at du har styr på de 2 grundregler. Dem får du her! 


Grundregel 1

En grundregel for et godt måltid er, at det indeholder forskellige konsistenser.
Der må gerne være både noget blødt, noget sprødt, noget der giver lidt modstand osv.

 

Forestil dig fx:

En blendet grøntsagssuppe. (Den er blød) Hmm ja ok. Men forestil dig nu denne blendede blomkålssuppe med små sprøde bacontern og måske fintsnittede forårsløg på toppen. Bedre ikke?


eller 

En kålsalat (Den er sprød) lavet på ren kål og måske gulerødder i skiver.... Men hvis vi nu river gulerødderne i stedet og tilføjer lidt blødt frugt og dressing. Og et stykke krydret kød. Bedre ikke?



Derfor er det vigtigt, når du sammensætter dit måltid, ikke kun at tænke i smag, men også konsistens.
Din mund vil elske dig for det.


Grundregel 2


Sørg for at inkludere noget fra alle 5 grundsmage i dit måltid.

✔️ 1. Salt. Smager maden NOK af salt? Ud over naturligvis SALT, kan kilder til salt smag i mad være hav/tang, fish sauce, tamari(=glutenfri Soya), coconut Aminos, ansjoser

✔️ 2. Sødme. Sødme er faktisk også vigtigt, for at fuldende smagen i et måltid. 
At tilsætte ekstra sødme, kan fx afrunde en ganske almindelig kødsovs, så den bare smager lige DET bedre.  Der findes rigtig mange kilder til sødme i din mad, det kan være frugt, honning, kokosmælk, rodfrugter.

✔️ 3. Syre. Har din ret et syrligt modspil?  Hvis du er i tvivl om, hvad det dog er retten mangler, er dette ganske ofte svaret! Hvis vi vender tilbage til kødsovsen som eksempel, så kan den blive en ret flad fornemmelse uden tilstrækkeligt med syre. Syren kan stamme fra tilstrækkeligt med tomater, men ellers kan du prøve med lidt eddike eller vin.
Som biddrag til en syrlig smag i maden, kan du fx bruge: Citrusfrugter, eddiker, tomat, syrlige frugter, syrnede mælkeprodukter (hvis de indgår i din kost)

✔️4. Bittert. Kan være svært og får dig måske til at rynke lidt på næsen? Eller måske sætter du pris på bitter? Faktisk er jeg selv blive overrasket over, hvad den egentlig dækker over. Og at det er nemmere at tilføje lidt bitterhed til en ret, end man umiddelbart skulle tro.
Bitter er bl.a. grapefrugt, rucola, kaffe, julesalat som måske de mere indlysende. Men også: kål, valnødder, karse, peberrod, mørk chokolade, cacao, løg, hvidløg, grøn peberfrugt, oliven, persille, gurkemeje, artiskok, grøn the og andre citrusfrugter.

✔️ 5. Umami. Denne smag er måske den mest u-definerbare, men omvendt noget af det vigtigste. Den siges, ikke at smage godt i sig selv, men at fremhæve alle de andre smage og giver dem dybde.  I industrien klarer de den sag, ved at anvende et kunstigt produkt (E621). Men det er slet ikke nødvendigt.
Du kan biddrage til umami ved at anvende fx, kød, fisk, skaldyr, svampe (alle opvarmede), fish sauce, tamari (glutenfri Soya), coconut Aminos, tomater især de soltørrede, asparges, parmasanost, fond, tang.


Den korte version: 

1. Salt
2. Sødt
3. Surt
4. Bittert
5. Umami



Hvad nu hvis?


1.
Hvis du gerne vil huske det, print ud via den grønne print knap øverst til højre her på bloggen!

2.
Hvis gerne vil gøre det nemmere for dig selv?
Så anbefaler jeg, at du melder dig ind i foodprepperklubben.dk. Her har jeg lavet alt tænkearbejdet for dig.

3.
Hvis du gerne vil have en samling nemme opskrifter?
Tjek e-kogebogen: Overskudsmad til underskudsdage. For en lille investering, kan du spare timevis i køkkenet.


Kærligst Malene




Ingen kommentarer:

Send en kommentar