mandag den 15. september 2014

Smuk lilla spidskålssalat med blommer og gulerødder


Den lilla spidskål er bare SÅ flot i salat. Og noget mere mild end rødkål, som ellers giver næsten samme farve. Har du kun almindelig spidskål til din rådighed, så brug den i stedet (men en lidt mindre mængde, da de lilla som regel er små) og leg med farverne, ved fx at vælge mørke druer i stedet for de grønne. Skru måske lidt op for mængde af radisser osv.

Lilla spidskålssalat


1 lilla spidskål
1 stor gulerod
2 blommer+20 vindruer (eller nøjes med  blommer og brug lidt flere)
1 håndfuld bredbladet persille
3 radisser
½ squash eller ½ agurk
en lille håndfuld pekannødder (eller valnødder)


Dressing:
3/4 dl Olie
1-2 spsk Valnøddeeddike eller din favorit eddike, gerne en frugt
salt og peber
1 knsp vaniliepulver

Snit kålen fint. Del den fx i 4 stykker på langs og fjern stokken, hvorefter du skærer fine strimler.
Rengør og skræl om nødvendigt din store gulerod. Skær den i fine tern
Blommer og druer skylles og skæres i mindre stykker
Persillen skylles og hakkes bare groft.
Radisser renses og skæres i tynde skiver
Sqaush skæres i fine tern.
Bland alle grøntsagerne i en passende skål. Bland dressingen og hæld den over. Vend rundt et par gange og drys med nødder og lidt ekstra persilleblade inden servering.

Kombiner din egen kålsalat

Når du laver kålsalat, er det let at ændre i ingredienserne og lege lidt med farverne. For egentlig skal du bare følge et par regler for at få en god salat.

Her er mine tommelfingerregler til kålsalat
  • Jo grovere kål, jo finere SKAL du snitte
  • Der skal frugt eller tørret frugt i salaten for at balancere det bitre fra kålen. Frugten giver sødme og lidt syre.
  • Tilsæt nødder /mandler / kerner af en slags. Gerne ristede for en ekstra luksus følelse.
  • Tænk gerne i teksture, kålen er fx grov/hård. Du vil også gerne have noget blødt. Det kan fx være frugten eller agurken eller en cremet dressing (som i coleslaw).
  • Friske krydderurter vil løfte din salat og få den til at føles mere indbydende og... ja frisk!
  • Dressing skal der til. Og den dressing skal indeholde en form for syre, fx citronsaft, appelsinsaft eller en god eddike.
  • Salt, kan være fra dressingen eller du kan salte de ristede nødder.
  • Hvis du ikke har nogen nødder eller kerner at tilsætte salaten, kan du bruge lidt tahin i din dressing, for at få den lidt nøddeagtige smag med.

Velbekomme og god fornøjelse

Hulehilsen Malene

Bonustips!
Salaten kan sagtens denne base for en frokostsalat til din madpakke. Her har jeg toppet den med en gang tilberedt kylling og kyllingeskind der er stegt sprødt og "smuldret", samt ekstra nødder.
I det hele taget er kålsalater gode til madpakker, fordi de ikke som grønsalat bliver klaskede.

Savner du ideer til din paleo madpakke / frokost? Så har du måske lyst til at læse lidt mere om den e-bog, jeg snart er klar med. Læs mere her.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar