Paleolivet: Grundopskrift til oksekød i stegeso. Super nem, men langsom

mandag den 3. oktober 2011

Grundopskrift til oksekød i stegeso. Super nem, men langsom

Sådan en af den slags retter, der sikkert kunne have været lavet i en stor lerskål i et bål engang :-)
Jeg brugte bare ovnen....

I lørdags fik vi en skøn Oksekøds ret. Den er supernem at lave, og vil imponere gæsterne hvis man har brug for det, men man skal starte i god tid.
Opskriften kommer her.

Weekend kryddet supermør okseret

Du skal bruge:
En rømertopf eller lign lerfad med låg
1 oksetykkam - gerne med ben
½-1 hvidløg
Div grønsager
Krydderier. Gerne frisk timian,4-5 tørrede rosenknopper, 3-4 laurbærblade, 1 stjerneanis, salt og peber.

Sådan gør du:
Omkring frokost, måske lige efter frokost, hvis du ikke spiser for sent på dagen, piller du alle hvidløgsfedene og smider dem i bunden af fadet. Ovenpå med dyret og giv det gerne en gang salt. Fyld efter med vand, så dyret ca halv dækket.
Ind i ovn på 150 grader.

Efter et par timer, måske sådan ca 2 timer før du vil spise, kigger du lige til dyret og smider krydderierne i, samt diverse grønsager. Måske lidt porre og rodfrugter skåret i stykker der gør at de kan komme ned i fadet, mindre behøvs de ikke være. (i weekenden fik min porre, knoldselleri, pastinak, gulerod. Hvis du er gode venner med kartofler, virker de også fint)

Når du når til omkring 3/4 -1 time før du skal spise, propper du flere grønsager i. Det kan være de lidt mere bløde slags, som fx grønne bønner, squash, hvidkål eller hvad du nu lige skal tømme køleskabet for.
Har du en slat rødvin, kan den også med fordel hældes i.
Inden da, har du måske lige smagt på vædsken i fadet, om det skal have lidt mere salt.

Så skal du sådan set ikke gøre mere, før du skal spise, med mindre du gerne vil have lidt mere grønsager eller lign tilbehør til retten. Vores fad er ikke så stort, så jeg synes personligt ikke der kan være NOK grønsager i. Så jeg damper noget brocolli eller lign, ved siden af. Og et par kartofler til ungerne.

Så er det bare igang med at spise. Der har garanteret allerede duftet eventyrligt i huset et par timer, så glæd dig. (Men pil lige den der stjerneanis op igen, for den er ikke rar at tygge i. Også laurbærbladene).
************************
Hverdagsudgaven -til ovn der kan programmeres:

Vi har også fået retten på en hverdag.
Da gjorde jeg følgende
Onsdag aften hvidløg i bund, frossent stykke oksekød af en slags der skulle langtidssteget (det behøves nemlig ikke være tykkamen, alle de andre billige udskæringer, fx bov og lign. er også gode) og vand i.
Ind i ovnen og programmere denne til at starte kl 13.00 næste dag.
Da jeg kom hjem kl 16 ordnede jeg lige et par grønsager og kastede i, sammen med krydderierne og så var vi klar til at spise kl 18. Nam nam, langtidssteg aftensmad på en torsdag!
Hvis jeg først var kommet hjem kl 16.30 havde jeg nok bare skåret dem i lidt mindre stykker, så de blev hurtigere færdige, eller valgt nogle der ikke skulle have så lang tid.

VELBEKOMMEN!

Tip! Det er ikke en ret der stråler af flotte farver, så du kan evt pynte med lidt hakket persille, hvis du har!

1 kommentar:

  1. Super ret- den skal prøves- jeg mangler altid opskrifter på oksekød der ikke er bøf eller fars. Tusinde tak.

    SvarSlet