Hej!
Jeg hedder Gitte Hildebrandt og jeg arbejder med migrænevenlig livsstil i min virksomhed ’Gitte Hildebrandt – små skridt til bæredygtig sundhed’. Jeg har fået lov til at gæsteblogge her hos Malene og det er jeg rigtig glad for!
I dette indlæg kan du læse om kost og migræne. Hvad er det i kosten, der kan give migræne og hvorfor?
Kig
gerne forbi min hjemmeside www.gittebsk.com. Her finder du også link til Facebook og Instagram.
Du er meget velkommen til at følge med ;)
Får du migræne af noget, du spiser eller drikker?
Har du migræne eller
kender du nogen, der har det? Så har du sikkert også hørt, at visse madvarer
kan trigge, dvs. udløse migræne. De madvarer der ofte nævnes er stærk ost,
chokolade og rødvin. Men der er rent faktisk en række madvarer, der kan trigge
migræne, da de indeholder kemiske stoffer, der medfører en reaktion i hjernen,
der udløser migrænen.
Det er både naturligt
forekommende stoffer, men også nogle tilsætningsstoffer menes at kunne give
migræne. De naturligt forekommende stoffer er tyramin, phenylethylamin
(forkortet PEA), histamin og octopamin. De kaldes samlet biogene aminer. Histamin
forbindes oftest med allergi, men kan altså også give migræne hos nogle. De biogene
aminer findes typisk i modnede og lagrede fødevarer, som f.eks. modnede sild (tyramin)
og kakao (phenylethylamin, der dannes under modningen af kakaobønnerne). Modningen
sker ved, at bakterier nedbryder visse aminosyrer. I den proces dannes biogene
aminer. Biogene aminer ligner hinanden kemisk og medfører derfor også
nogenlunde den samme reaktion i hjernen, når du spiser mad, der indeholder dem.
Reaktionen vender vi tilbage til.
Nogle tilsætningsstoffer kan muligvis give migræne
Tilsætningsstoffer
som f.eks. aspartam (E951), citronsyre (E330) og MSG, som også kaldes det
tredje krydderi (monosodiumglutamat - E621) muligvis også give migræne. MSG er
en smagsforstærker, der ofte er tilsat krydderiblandinger og færdigretter, mens
aspartam bruges som sødemiddel f.eks. i slik, yoghurt og tyggegummi. Citronsyre
forekommer naturligt i citrusfrugter, men også som tilsætningsstoffet E330. Citronsyre
er tilsat rigtig mange madvarer som E330 (f.eks. dressing, pesto og sodavand).
Tilsætningsstoffer skal stå på varedeklarationen. Det er derfor nemmere at få
øje på tilsætningsstofferne, end de naturligt forekommende biogene aminer. Det
kan være en idé at starte med at udelukke f.eks. citronsyre (E330) i en periode
på 14 dage, når du vil teste, om det giver dig migræne. Vær opmærksom på andre
triggere i den periode, hvor du tester. Vælg et tidspunkt, hvor du ikke har
menstruation.
Du kan ikke læse dig
til, hvor de biogene aminer findes på varedeklarationen, men må i stedet vide,
hvor de findes. Du kan komme langt med at finde ud af, hvordan de er
produceret. Indeholder produktionen en form for modning eller lagring, er der
en stor chance for, at de indeholder biogene aminer. Tænk bare på den lagrede
ost eller surdej i rugbrød, der dannes ved en modningsproces.
Nogle
generelle råd om kost og migræne:
Spis
rene og friske fødevarer.
Overvej,
hvordan madvaren er produceret.
Sprøjtemidler
kan også udløse migræne hos nogle.
Vil
du være på den sikre side, så vælg økologisk frugt og grønt.
Hvad sker der i hjernen, når du spiser mad med de stoffer, der kan trigge migræne?
De
tre biogene aminer - tyramin, phenylethylamin og octopamin - har en
karsammentrækkende effekt på blodkarrene. Det betyder, at visse blodkar i
hjernen trækker sig sammen, når du spiser mad med nogle af disse stoffer. Det
kunne for eksempel være en rugbrødsmad med røget laks. Der er tyramin i både
surdej og i røget laks. Tyramin medfører altså, at blodkarrene trækker sig
sammen og fordi de er dynamiske, udvider de sig igen efterfølgende. Hos
migrænikere udvider de sig til en diameter, som er større end normalt. Når
visse blodkar i hjernen udvides, giver det et øget tryk mod hjernehinden.
Hjernehinden er trykfølsom og trykket medfører en pulserende smerte – det vi
kender som migræne. Spiser du mad, der indeholder histamin f.eks. jordbær,
eller spinat, udvides blodkarrene med det samme. Her springes
karsammentrækningen altså over. Hvis histamin er en af dine triggere, vil denne
udvidelse af blodkarrene give migræne.
I mit næste gæsteindlæg får du flere tips til, hvordan du kan teste, om du har fødevaremigræne. Du får også viden om, hvordan kosten kan gøre en forskel i forhold til hormonel migræne.
DEL 2 ER OFFENTLIGGJORT - LÆS VIDERE HER
Jeg glæder mig til at skrive til dig igen!
Kærlig hilsen fra både Malene og Gitte.
Kærlig hilsen fra både Malene og Gitte.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar