Paleolivet: Boganmeldese: Træn som en mand - rigtige mænd dyrker sport og træner tungt.

søndag den 11. oktober 2015

Boganmeldese: Træn som en mand - rigtige mænd dyrker sport og træner tungt.

Om bogen Træn som en mand.


Jacob Søndergård (personlig træner, kendt fra bl.a. TVs "Rigtige mænd" og gift med Anna Bogdanova) har udgivet en bog om træning og livsstil. En bog med titlen "Træn som en mand".  Præcis samme dag som Annas bog "Veldrejet" (Læs anmeldelsen af Veldrejet her). Jacob har stor erfaring og deler gavmildt ud af den.

Jeg fik begge bøger samtidig og har læst dem lige efter hinanden. Derfor er det også oplagt at sammenligne dem lidt. Men jeg vil forsøge, at starte med at fortælle om bogen alene.

Min anmeldelse. (Hvori min mand bliver lidt inddraget)

En bog for mænd


Træn som en mand - er skrevet af en mand (en dygtig mand) til mænd. Den har fokus på at holde en formidlerstil der appellere til mænd. Ikke bare i overskriften, men også sproget og stilen. (Pluspoint for at gå benhårdt efter en målgruppe!)

Der tales om kroppe skåret i granit, morgenrejsning og vigtigheden af at lave noget sammen med gutterne - både det aktive og det mere sociale der for mange indbefatter alkohol...

Der er også spredt gode citater jævnt ud over bogen. Efter have iagttaget hulefar studere bogen, må jeg konstatere, at det var dem han var mest glad for! De blev både citeret og vist frem undervejs.

Der er også meget tekst og mange forklaringer. Jeg har lappet det hele i mig, og læst bogen fra ende til anden. Jeg synes det var mægtig interessant. Min mand - not so much!Vi har nu haft bogen i over en måned. Og han har godt nok sagt, at han ville læse den og dele hvad han synes.  Han har bladret den. Han har fattet, at det med den sociale sport er i høj kurs. Han har skimmet træningsprogrammet. Men han kommer ligesom aldrig videre med læsning og anmeldelse. Han synes slet ikke det er interessant nok. Og er ikke rigtig motiveret til at komme i gang med den livsstil der ligges op til i bogen.

Bogen er flot bygget op, pædagogisk og coachende. Så er du motiveret til at ændre din situation, så er det et rigtig godt bud på et sted at starte.
Er du eller den mand du tænker på, ikke motiveret, så er jeg bange for, at en bog ikke er nok.

Indhold

Bogen handler om livsstil, kost og træning i de rette mængder. Jacob giver simpelthen sit bud på, hvordan du kan indrette dit liv, så der både af plads til sociale udskejelser og passe på dig selv.

Træning.
Jacob foreslår at du går efter at lave 2 slags træning. Den sociale sammen med vennerne, så du kommer ud og af sted til noget du glæder dig til. Og hvor andre står og venter på dig. Hvad enten det er fodbold, cykling eller noget helt fjerde.
Den motion supplere du så med simpel hård styrketræning med kettebells, der kan laves  næsten hvor og når som helst. ( I hvert fald hvis man skal tro de flotte billeder der illustrere øvelsesteknikken).

Jeg vil driste mig til at sige, det er nogle rigtige "mande"-øvelser der er valgt til programmet. Min mand kendte også en del af dem (måske i lidt andre udgaver) fra sin tid i militæret.
På trods af afsnittet om smerte og skavanker, tror jeg ikke der er den mindste chance for, at han prøver kræfter med de øvelser, der belaster knæene som Pistols og squat. Han har et nedslidt knæ og får rigtig nemt ondt.


Kost.
Basic anbefaler Jacob en stenalder-inspireret kost med masser af grønt og kvalitetskød.
Her kan jeg jo kun være ENIG!
Gå uden om e-numre og junkfood og gem brød til særlige lejligheder.
Der er ingen opskrifter, blot anvisninger på i hvilken retning du bør spise.
Til morgenmad står den på æg og nødder. (Her er min mand så allerede halvt stået af igen, da han ikke tåler nødder, heldigvis spiser han allerede ofte æg (og bacon) til morgenmad)

Livsstil.
Træn som en mand er ikke kur/anvisning a la "Spis og træn sådan og bliv en super sej lækker mand", selv om den antyder at det sker, hvis du følger alle de gode råd. (Så skal du også følge alle rådene - og det kræver noget af dig).
Bogen understreger det vigtige i at lytte til sin krop. Få søvn nok. Restituere. Håndtere smerter på den rette måde. Og at DET er udgangspunktet for at skabe en flottere sundere krop.

Jacobs bog og Annas bog


Hvor de fleste mænd, nok afholder sig fra at købe "Veldrejet"-bogen til sig selv, tvivler jeg ikke på, at der er en del kvinder der allerede har købt "Træn som en mand"-bogen til sig selv :-)

Begges programmer kan også snildt gennemføres af begge køn.

Det er ret tydeligt, at bøgerne kommer fra samme forlag (Politikens forlag) og fra et ægtepar der er meget enige om, hvad der er vigtigt indenfor træning og livsstil i det hele taget.

De er på mange måder bygget ens op.
Teksten er blandet med info bokse, og en masse billeder af forfatteren i forskellige situationer.
(Måske endda lidt rigeligt billeder, der nogle steder fylder 2 sider, selv om det er lækre billeder, så føles de lidt u-relevante. Men jeg er ret sikker på, at der findes en del der mener det modsatte her. Vi kan jo kalde det inspiration)

Hvad er forskellen på de 2 bøger?
Ja, ud over den indlysende, at Jacobs er målrettet mænd i stil, billeder og program og Annas er målrettet kvinder. Så er forskellen især mængden af information. Der er simpelthen langt flere (til tider tekniske) forklaringer i Jacobs bog.

Det mindre gode?


Efter min mening har bogen et par ulemper. Der nørdes en del teori. Og en del af det gentages i forskellige former. De samme pointer, kan sagtens stå 2 gange i samme afsnit, med forskellige formuleringer. Det er sikkert mægtig pædagogisk, at gentage sit budskab, men det keeeeeder mig.

Træningsprogrammet er som udgangspunkt ret ambitiøst tænker jeg. Der er fx en dag som forventes at gå igen uge efter uge, hvor du skal træne 3 gange om dagen (ganske kort). Dog skal det nævnes, at der er forskellige niveauer af indsats at kaste sig over, alt efter ens situation og ambitionsniveau.

Jeg kan også godt forestille mig, at den mand der normalt spiser et par rugbrødsmadder i en madpakke hver dag til frokost, føler sig lidt fortabt. Det er nemt sagt, men ikke så let at udføre, det der med at skulle ændre sin mad så radikalt. Jacob siger jeg skal spise grønt, frugt og kød til frokost - hver dag! Hvordan gør jeg lige det på en madpakke-venlig måde uden at skulle bruge alt for meget tid?
(Her kan du jo heldigvis finde masser af tips på Paleolivet ;-) Det kunne være et par halve peberfrugter med hønsesalat! Som du selvfølgelig laver selv, for du skal også undgå tilsætningsstoffer)

Konklusion

Jeg er glad for bogen. Det er en lækker og inspirerende bog. Og den var lækker nok, til også at vække mandens nysgerrighed. Det er et godt sted at starte. Hvem ved, om den ikke bliver samlet op igen en dag, hvor det er det rette tidspunkt?

Ikke bare hvordan, men også hvorfor
Der er rigtig meget god information og gode forklaringer. Jeg har det bedst med, at forstå hvorfor, hvis jeg skal forandre noget. Og den får du med her!

Når opskriften koges ned, er den egentlig forholdsvis simpelt og må formodes at være til at komme i gang med. Især hvis man ret faktisk følger forfatterens råd og ændrer sine vaner lidt ad gangen.

Siderne med "Det har du lært" i enden af hvert afsnit er geniale.

Og så har Jacob lavet et dobbelt opslag med "bevar overblikket", som beskriver hver af de 4 træningsdage. Det er genialt. (Sådan et ønsker skema ønsker jeg mig også til Annas programmer)

Tænker også, at jeg en dag skal teste træningsprogrammet selv. Men det må blive senere.

Jeg vil bestemt anbefale bogen, som en komplet værktøjskasse til manden der gerne vil gøre det lidt bedre /have mere energi / få flottere muskler.

 

Her kan du får fingre i bogen


Bogen er jo oplagt til gave (måske endda julegave) til en dejlig mand. Eller til dig selv, hvis du er en dejlig mand (eller nysgerrig kvinde), der gerne vil blive endnu mere lækker.
Den kan købes her:
 Klik for at se tilbud på "Træn som en mand" af Jacob Søndergård


God træningslyst
Malene

Jeg har i dette indlæg linket til Gucca hvor du kan få 6% rabat på bogen. Links i dette indlæg er affiliate links, hvilket betyder at du kan støtte driften af bloggen uden omkostninger for dig, ved at handle gennem disse links. Tak for det!

Politikens forlag har sponsoreret mit eksemplar til anmeldelse.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar