Paleolivet: Smuk italiensk inspireret rød kraut

fredag den 20. februar 2015

Smuk italiensk inspireret rød kraut



En herlig krydret kraut!


Jeg har allerede blogget om en helt almindelig surkål/ saurkraut /kraut. I dag får i en mere avanceret udgave med flere smagsnuancer.
Der er nemlig tilføjet skønne krydderier.

Hvis det hele er lidt for hippie-øko agtigt for dig, så hop videre og kom igen en anden dag for flere gode opskrifter!

Men ellers – vær klar. Det er nemt, men du skal være tåååååålmodig ( i ca 4 uger!)

En kraut laves ved at lade kål og andre grøntsager fermentere i et par uger. Under processen dannes en masse gavnlige bakterier, der virkelig er en gave til din fordøjelse. Smagen bliver syrlig. Og i dette tilfældet blandet med de smagsnuancer du ellers har tilsat.

Denne kraut er sammensat efter guidelines og råd fra FB gruppen ” Kefir og Kombucha DK” hvor de er vilde med alt med probiotiske bakterier (Du ved, dem der er gode for mavsen!) Det er Michelle Tamar Dana Lepez der har anbefalet krydringen! Det er også hende der er hjertet i gruppen- hun er en guldgruppe af viden!


Rød italiensk inspireret Kraut



850 g fint snittet rødkål
50 g fintsnittet gulerod
50 g fintsnittet æble
50 g fintsnittet rødløg
Oregano, basilikum, timian (fx ½ tsk af hver eller lidt mere)
1 spsk salt (helst havsalt eller Himalaya)

Skold et 1 l patentglas med kogende vand.

Snit med dine bedste snitte-skils eller din bedste maskine grøntsager og æble.

Bland det i en stor skål med salt og krydderier. Massér det gerne lidt og lad det så stå en tid, fx 20 min (Det er ikke et absolut MUST, men hjælper til at trække væsken ud af kålen – og væsken skal du bruge).


Mas det hele ned i et patentglas. Mas alt hvad du kan. Så meget at det hele er dækket af væske.

(Jeg fik hjælp af min kartoffelmoser - den blå tingest her, men bagsiden af en ske eller lign. kan også gøre det).

Nu skal du finde en løsning på at holde kål-mixet under væsken inden du lukker låget. Jeg brugte et plastiklåg og et lille glas der passede i højden til at mase kålen ned når låget bliver lukket. Nogle bruger kålblade og et snapseglas/shotglas. Sådan en indsat fra sild er også en mulighed.


Jamen, så lukker du bare fætter guf til og stiller ham et sted på køkkenbordet eller lign. Gerne lidt mørkt. Vent tålmodigt i op til 4 uger. (Jeg smagte på efter 2 uger og det smagte fint syrligt, så her begyndte jeg at spise af det, men jo længere det står jo sundere)

Når det smager tilpas, kan det opbevares i køleskabet.

Ekstra tips:
  • Brug en ren gaffel hver gang du tager.
  • Sørg for der ikke sidder kålrester på den del af glasset, der ikke er dækket af væske
  • Der skal lige være 2 cm luft mellem væske og låg.
  • Brug denne herligt krydrede kraut til krydring af dine grøntsager. På det øverste foto har jeg smidt dem ovenpå en gang pandestegte grøntsager. Det smagte fantastisk!
  • Du kan bruge aflagte syltetøjsglas i stedet for patentglas.


Velbekomme til dig og din sunde tarm ;-)

2 kommentarer:

  1. Hej.
    Bruger du kun væske som er trukket ud af kålene eller tilsætter du mere?

    SvarSlet