Paleolivet: Findes der patent på Paleo-sandheden?

fredag den 14. december 2012

Findes der patent på Paleo-sandheden?

 

Er ærter og grønne bønner Paleo?

Ind i mellem føler jeg, at der her i Danmark er tendens til, at der kun findes en fortolkning af Paleo-kost og at folk udråber denne fortolkning som den eneste sandhed.
Det ville ærlig talt også være dejlig nemt. Hvis der kun fandtes "det må du" og "det må du ikke". Men det er desværre ikke rigtigt vel?
Og jeg håber vi i gruppen af mennesker, der har fundet det skønne i at leve efter disse retningsliner, kan rumme hinandens fortolkninger uden af være fordømmende. Uden at ende i "kernesund"-hysteri, hvis i forstår hvad jeg mener.

Jeg har her i december fået 2 kommentarer fordi jeg laver mad med ærter og bønner. Det må man ikke ifølge Loren Cordian. Men jeg må godt!! I min verden er det nemlig Paleo.
Og det er det også i andres verden. Fx synes både Robb Wolf, Mark Sisson, and Whole30 teamet at det er ok!
Personligt synes jeg, de er seje forbilleder, med hver deres fortolkning af Paleo-livet.

Jeg synes også, at denne artikel, har en fin indgangsvinkel til sagen;
http://www.paleoplan.com/2012/08-14/are-green-beans-and-snow-peas-paleo/

Det korte af det lange er, at grønne bønner og ærter indeholder fytater og lektiner, som andre bønner. MEN MEN MEN.. vi er ude i mængden "spor af..". Glem ikke, at vi også acceptere nødder og kerner, som også begge indeholder en vis mængde fytat og lektin. Spis dem derfor med god samvittighed.

Bare husk, at grønne bønner ikke må spises rå!

 

Inspiration til brug af bønner og ærter


Kyllling bagt på en bund af grønne bønner og tomater
Bønne pomes frites. (Elsker dem!)
Ærtemos
Karry kylling m rejer og ærter
Som en del af et Paleo ris taffel
5 kommentarer:

 1. Jeg er såååååå træt af de meget hellige Palæofolk
  -især de meget hard core crossfitters som kun har læst den første Cordain bog- og ikke hans update
  ;) og som synes de har patent på alting.....men du ved jo også godt hvor jeg står i forhold til stenaldermad synes der er nogle der går meget galt i byen;)
  Jeg tror på
  spis mad der ikke hældes ud af dåser og pakker- mad din formoder kunne genkende
  Spis ikke for meget og hele tiden- spis ægte mad :)

  God weekend

  SvarSlet
 2. Yep, Henriette. Jeg tror også vi er ret enige :-)

  SvarSlet
 3. Hvad med økologi? Hvad er din holdning til det? Jeg er selv lige begyndt at følge en "paleokost", så håber det er ok jeg følger lidt med på din blog. :)

  SvarSlet
 4. Hej Aros mand. Jeg forsøger at leve så vidt muligt økologisk, men jeg skal også købe kvalitetsmad til en familie på 5, så der er ikke altid råd til det hele. Jeg får dog altid kasser med økogrønt fra Buresø og køber som regel halve øko-lam til at fylde fryseren. Det meste svinekød synes jeg smager afskyeligt hvis det ikke er øko, så her er jeg også ret sart. Men nødder fx, dem køber jeg sjældent øko og jeg suppere også med ikke-øko-kød. Men se gerne mit indlæg om gode steder at handle:
  http://paleolivet.blogspot.dk/2011/10/et-par-sjllandske-tips-til-godt-kd.html

  SvarSlet
 5. Tak for svaret Malene :) - Jeg er aldrig gået ret højt op i økologien, men oftest kun kigget på prisen når jeg handlede. Med min nye "paleokost" kan jeg godt se fornuften i at vælge økologisk.

  Men jeg synes også det er lidt en balancegang i forhold til økonomien. Jeg tror jeg vil prøve at prioritere at grøntsagerne er økologiske og kødet når der er råd - Det er jo alligevel det man spiser mest :) Tak for dine links. "desværre" bor jeg i Aarhus, så sjælland ligger lidt for langt væk. :)

  SvarSlet