Paleolivet: Stenalderkost og ADHD. Et bedre ADHD liv med Paleomad

fredag den 27. juni 2014

Stenalderkost og ADHD. Et bedre ADHD liv med Paleomad

I dag handler det om stenalderkost /paleolivet og fordelene for et menneske med ADHD. En problemstilling som jeg personligt har helt inde på livet.

Et ADHD barn

Jeg har 3 børn. 3 dejlige børn som jeg elsker højt. Det er også 3 børn som er kloge, søde, frække og fulde af krudt. Den ene af de 3 børn, har ADHD. Det er Bastian og han er 12 år lige nu. Vi har vidst det, siden han gik i børnehave klasse.

Når man har et barn med ADHD er fordommene omkring sygdommen ret belastende. Der findes dem der mener, det bare er dårlig opdragelse! A hvad?? Jamen, skulle vi så have opdraget det ene barn helt anderledes end de andre? Eller at drenge jo bare har krudt i røven! Jo tak, det har begge mine drenge skam. Men der er kun en, der har det på en måde, så det belaster hans liv.

Det er fordi krudt i mås, slet ikke stammer fra en overvældende mængde af energi i hans tilfælde, men er en reaktion på for lidt "vågenhedsstof" i hans hjerne (ADHD). Og derfor kompensere kroppen ved at bevæge sig, for at holde ham fokuseret og vågen. Ligesom når du er lidt for træt til at køre bil, og begynder at skrue op for musikken og åbne vinduet og bevæge dig lidt imens.
Men når man bruger en masse energi på at holde kroppen i gang, har man mindre energi til at fokusere på at løse opgaven. Vi har jo kun en hvis kapacitet alle sammen. Derfor kan det være svært at koncentrere sig.

Og derfor kan det være rigtig svært at gå i skole. Sidde stille. Høre efter. Den slags helt almindelig ting, som et barn på hans alder forventes at kunne.
Men han skal jo alligevel. Ellers får han skæld ud. Og så bliver han ked af det. Og endnu mere træt. Og så er det hele endnu mere svært. Pew!!

Bastian går på en helt almindelig skole. Har venner han leger med (når de orker). Elsker at spille rollespil på radiomarken. Går til spejder. Går til karate. Spiller computer og læser jumbo-bøger. Ligesom så mange andre drenge. De fleste ting klarer han uden medicin, men har får hjælp til at gå i skole og lave lektier. Det er nærmest umuligt for ham uden. Man kan se, hvordan det gør fysisk ondt på ham, at forsøge at tvinge sig selv til at sidde og løse en matematik-opgave. Jamen virkelig! I skulle se det live!

 

Stenalderkosts indflydelse på ADHD


Jeg kan ikke diske op med en super happy historie om, hvordan vi bare fyldte Bastian med junk og sukker og så en dag gik over til stenalderkost og alt blev godt. For vi har aldrig levet af junk. Men jeg kan fortælle, hvordan han har det nu og hvordan han også kan have det! Og hvorfor stenalderkost / Paleomad hjælper så godt, når man er udfordret af en "hjerne-sygdom" som ADHD.

Det gør nemlig en forskel! Og han er stor nok nu, til selv at kunne mærke forskellen! Vi andre er bare øjenvidner.

Normalt spiser Bastian overvejende Paleokost, suppleret med lidt rugbrød. Og han tåler i øvrig både hvede og mælk rigtig dårligt (han får ondt i maven). Når han har fået den rigtige mad og søvn nok, hviler han langt hen ad vejen i sig selv og klarer kravene fra omgivelserne uden for meget ståhej. Hans lærere i skolen håndtere ham uden alt for store udfordringer, vi kan trænge igennem med fornuftige beskeder og argumenter. Han kan sætte ord på sine følelser og behov. Livet fungere med andre ord rimelig ok for både drengen og hans omgivelser.

Men vi hverken kan eller vil diktere hvad Bastian skal spise konstant. Han er 12 år og træffer også sine egne valg. Nogle gange på baggrund af "must have"-trangen, nogle gange, fordi der ikke er så mange andre muligheder. (Jeg har i hvert fald ikke fundet svaret på, hvordan man sikrer sin søn en gluten-, mælke- og sukkerfri kost når han er af sted 10 dage på spejderlejr?) Livet skal leves og nogle gange har det sin pris. Man kan heller ikke være 12 år og tage til computer-nat i klubben uden at der ryger lidt slik og sodavand....

Jo værre slam mad, jo mere sukker og jo mindre søvn - jo værre får Bastian det. Når han har fået virkelig skidt mad i større mængder eller gennem længere tid, kan jeg næsten ikke kende ham.
Vi oplever bl.a. han bliver utilpas, trækker sig ind i sig selv, få sværere ved at tage imod fornuft og beskeder, nægter at samarbejde, bliver tarvelig over for andre osv osv. Ting som jeg er sikker på, mange andre ADHD forældre kan nikke genkendende til.

Så ved vi, det er tid til at stramme op og sætte ekstra ind. Få masser af grønt, kød, sunde olier og frugt i barnet. Vi taler om "at holde en pause fra det usunde" og få det godt igen. Jeg gør mig ekstra umage med at sørge for attraktive alternativer.
Det kan fx være at han få ristede mandler og tørret frugt, når andre får slik. Eller bananmuffins når jeg ved de skal have kage i skolen. Jeg laver også madpakken 100% Paleo, så der kun er æggemuffins, kød, grønt, nødder og frugt i (og han ELSKER det). (En af hans favoritter er faktisk kålwraps, altså kålblade rullet om noget agurk/peberfrugt og røget laks eller kødrester).
Vi er også ekstra opmærksomme på tilstrækkeligt med søvn.
Så får han det langsomt godt igen og kan møde verden med overskud.
Det gode er, at med alderen er han også blevet bedre til at mærke efter. Han kommer selv og siger, at NU gider han ikke mere usundt. Siger nej tak når han bliver tilbudt det. (Og det er helt ærlig virkelig tit, i sådan et børneliv. Ingen steder er han sikker! Skole, klub, spejder, karate, bedsteforældre, venner - alle steder bliver man budt på sukker og hvedemel flere gange om ugen - men det er en helt anden sag, som jeg kunne tale lææææænge om)
Vi taler sammen om, hvordan han har det i kroppen og i hovedet. Og hvorfor han har det sådan.

Der er lavet en del forskning i ADHD og kost. Resultaterne er ikke entydige. Men alligevel er der en del af forskningen der tilsammen peger på, at det er en fordel for hjerneudfordrede, at sørge for en så ren kost som muligt.  Uden sukker, diverse tilsætningsstoffer, hvede/gluten og mælk.
Den rette kost sikrer et stabilt blodsukker (godt for hans energi-niveau) og at der ikke suser mærkelig sager gennem tarmen og laver rod i hjernekemien!

Jeg har lige læst bogen "Kost og ADHD" og der står det ganske grundig forklaret. Du kan købe den via linket eller låne den på biblo, hvis du gerne vil fordybe dig i emnet.

Læs også her, om et stort Hollandsk studie, der tyder på at mange børn kan slippe for en stor del af deres ADHD symptomer med den rette kost:
http://videnskab.dk/krop-sundhed/oprab-drop-adhd-medicin-og-kig-pa-kosten

Hvis du kan klare lidt på engelsk, så har Marks daily apple også en skriv, der henviser til en undersøgelse, hvor afholdenhed fra gluten har hjulpet mange med "hjerne"-udfordringer:
http://www.marksdailyapple.com/does-gluten-have-any-effect-on-non-celiacs/#axzz32ub00aAw

Hvad tænker du? Har du nogle positive eller negative oplevelser omkring kost og ADHD? Smid gerne en kommentar! Du kan også fortælle os din historie på facebook, hvis det er nemmere.

Kærlig hulehilsen Malene

Andre bøger til gavn for dem der kæmper med ADHD:
En overlevelsesguide for børn med AHDH
ADHD et liv uden bremser
At leve med ADHD
Aktivitetsbog for børn med ADHD
ADHD

*********************


Indlæg indeholder affiliate links.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar