Paleolivet: Mælkefri koldskål

torsdag den 24. maj 2012

Mælkefri koldskål

I dag er der koldskål på programmet. Spist med Paleo ok drys.
Advarsel - denne første udgave er ikke Paleo, for ægte Stenalder-entutsiaster spiser ikke soya. Her i huset betragter vi det som en del af 80/20 reglen, altså de 20% der ikke er helt perfekt. Vi kan jo ikke tåle mælken, og koldskål er så dejligt sommerligt.

For en ægte palæo udgave, skal du bruge kokosmælk og æg, i stedet for soyaprodukt. (Se opskrift længere nede)


Mælkefri koldskål (ikke Paleoudgaven)

1 l nøddemælk (du kan lave fx en kokosmælk, mandelmælk selv eller rismælk)
1 dl soya-yoghurt (kan du skaffe det/lave det selv, kan kokosyoghurt bruges)
½-1 citron efter størrelse og smag
2 knsp vanilie pulver
2-4 stk Honning

Riv skallen af citronen. Alt undtagen citron piskes/røres sammen- også citronskallen. Tilsæt halv presset citron - rør - smag til. Tilsæt derefter hvis du synes, den anden halve citron.
Stil på køl til det skal spises. MUMSSSSsss

Vi gav den gas og "syndede" rigtig meget, med et fantastisk Paleovenligt drys, som jeg har fundet opskriften på lige HER: (Hos naturbarnet). Har du ingen palmesukker, så brug blot honning - vi gav den en langt mindre mængde, end i opskriften og det var stadig guf.

Denne udgave er tilføjet senere. Og er Paleo:

Paleo koldskål

2 dåser kokosmælk eller en fed udgave af den hjemmelavede (ca. 0 ,8 l)
1 øko æg
1-2 bananer (2 hvis de er små)
2-5 tsk honning (eller din foretrukne sødning)
½-1 øko citron
vanilie pulver (eller vaniliekorn fra en stang)

Vask citronen og riv den gule skal af citronen. Pres den derefter.
Blend alle ingredienser og smag til. Måske mangler der citron - måske honning. Afhænger lidt af citronernes størrelse

(Ja, jeg bruger rå æg i min mad. Der har ikke være udfordringer med salmonella i Danmark i flere år)

Alle opskrifterne på denne blog er mælkefri, med ganske få undtagelser hvor vi bruger gedeost. Så kig gerne i opskrift-arkivet om der er andet der kunne friste.

Her er et par forslag til andre mælkefri desserter:
Carrot-cake smoothie
Chokoladeis
Chokolade mums mouse
Daddelkugler klassik
Ego-kagen, lavet på 5 min
Greenacolada
Græskar muffins
Gulerodskage med citron-kokosfrosting (rå)
Hokkaido kage med æbler
Jordbæris
Pæretærte
Æbletærte med raw cashew creme
Æbletærte

4 kommentarer:

  1. Har du prøvet den her jordbær/kokos koldskål ;)

    Kokosmælk/jordbær koldskål.
    Min datter har det ikke så godt med alm mælk /laktose
    Koldskål er svær at lave uden kærnemælk /kefirs syrlighed.

    Løsningen er at blande koksomælk med masser af syrlige jordbær
    (de fleste blendet) og vanilie
    evt fortynd med lidt mandel"mælk" og smag til med sukrin eller andet feks lidt honning
    Smager virkelig godt men måske mere a la jorbærsmothie.
    Man kan også lave en kokoskefir først så bliver det lidt mere a la kærnemælk

    jeg må indrømme at jeg aldrig løber sojaprodukter mere der er simplethen for meget no go især til børn,

    SvarSlet
  2. Hej Henriette. Vi har også prøvet noget a la ovenstående, men engang i mellem skal det bare smage af RIGTIG koldskål, og det synes vi opskriften med soyamælk gør.
    Jeg er ikke så personligt bekymret over at give børn soya engang i mellem. Men det er nok fordi jeg ikke tror på, at holde børn væk fra alt hvad der er potentielt allergent. Jeg holder på, at så længe det er varieret, så kan de få lidt af de meste (pånær ligth sodavand, som kan gøre mig helt hys - det må man IKKE hælde i mine børn).
    I vores hus, spiser vi meget varieret og vi har fx ikke fået denne koldskål siden jeg offentliggjorde den. Vi spiser nemlig ret sjældent dessert.

    SvarSlet
  3. Det er slet ikke paleo jo

    SvarSlet
  4. Kære Jimmi. Du har helt ret. Det er derfor jeg har startet indlægget med en advarsel om at det ikke er Paleo. Denne blog repræsentere jo min rejse ind i Paleolivet og jeg har derfor valgt ikke at slette indlægget. Men jeg har givet alternativer, så du kan lave koldskålen Paleo, ved at bruge kokosyoghurt eller banan eller æg.
    Jeg vil foreslå dig at bruge mandelmælk, æg, citron og citronskal samt honning eller dit foretrukne paleosødemiddel. Velbekomme.

    SvarSlet