Men så fik jeg en mail fra Kirsten. Hvad med de grønne toppe fra peberrod, pastinak og kålrabi skrev hun.
Og derfor sidder du nu med "Brug de grønne toppe - del 2".
Næsten alle grønne toppe kan i princippet bruges, men nogle smager selvfølgelig bedre end andre, så oftest må du også smage dig lidt frem. Og huske at de unge og friske, normalt er bedre end de ældre.
Den grønne top / blade fra peberrod
Den grønne top /blade fra peberrod er skarpe, bitre og peber-agtige, a la rulcola. Kan spises rå ( så er det bedst at plukke de små blade) eller tilberedte.
Her er et par forslag:
- Salater.(Brug små frisk blade).
- Hak dem fint og anvend i dressing.
- Lav en usædvanlig pesto.
- Prøv en ekstra sund og anderledes smoothie, ved at tilføje bladene.
- Suppe, brug en håndfuld pr person sidst i kogeprocessen.
Eller steg dem med andre råvarer, hvor den skarpe smag vil passe ind.
Den grønne top / blade fra Kålrabi
Blade fra alle kålknolde kan spises. Nogle er mere velsmagende end andre.
Specifikt for kålrabi, kan de bruges lidt som spinat.
Pga tykkelse, foretrækker de fleste dem tilberedte, men de kan også hakkes og anvendes i salater.
En søgning på "Kholrabi leaves recipes" gav følgende forslag:
2 bundter kålrabi blade,
1 tsk sesam olie,
1 spsk soya (Eller tamari)
Lidt salt.
Vask bladene og blancher dem i kogende vand 13 minutter indtil de er klasket sammen. Dræn for vand og hak dem. Top dem med øvrige ingredienser og server.
Den grønne top / blade fra Pastinak
Pastinaktoppen er lidt mere lusket, bladene kan faktisk give en slags udslet a la bjørneklo, hvis du kommer i kontakt med dem i sollys.
Men ellers har jeg fundet flere historier om folk der gladeligt har nydt at spise de tilberedte blade i årevis. En skriver fx
At de grønne blade fra pastinakken er en vidunderlige spise. Hun bruger dem ofte i suppe og anbefaler de yngre blade. Vask dem, hak dem og kog dem med i dine favorit-retter.
Hvis pastinak-toppene er store, bruger hun kun bladene
De tilføjer aroma og smag til din mad, og kan også bruges i kartoffel eller rodfrugte mos, supper, steg og tærter.
Generelt er de at foretrække opvarmede og gerne med samme kogetid som de øvrige grøntsager i retten.
Andre grønne toppe.
De grønne toppe fra persille rod skulle også være rigtig lækre og velsmagende.
God fornøjelse med "stop spild af mad" og udnyt hele grøntsagen. Der er så mange gode sager i det grønne der har suget sollys og dannet klorofyl.
Snart strutter vi alle af sundhed!
Hulehilsen Malene
Kom videre
- Læs Brug de grønne toppe fra rodfrugter - del 1 HER.
- Find opskrift på Gulerodstop-pesto HER (udskift gulerodstoppe helt eller delvist med toppe fra en af de andre grøntsager) eller radiseblads pesto her
. Men er der ikke nogle toppe der er giftige?
SvarSlet